Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak stanovit tržní cenu Vaší nemovitosti?

Dobrý den, rádi bychom prodali náš byt v Zábřehu a chtěli bychom se dozvědět podrobnosti o tom, jak stanovit tržní cenu. Děkujeme za odpověď a přejeme Vám hezké letní dny, F. a M. Františkovi.

Tržní cena nemovitostí v Zábřeze, stejně jako v jiných městech a obcích, se neustále mění. Foto: FB

Odhad ceny je stále jen odhad 

Neexistuje jediná tržní cena nemovitosti. A 100 % přesný odhad je iluze, kterou Vám žádný odborník nesplní. Někteří lidé budou ochotni vaši nemovitost koupit dejme tomu za 4 milióny, další za 4,2 miliónu a jiní za 3,8 miliónu korun.  

Ceny na realitním trhu se neustále mění, protože jsou dané podmínkami na trhu. Nabídkou oslovujeme určitou skupinu potenciálních zájemců a každá tato skupina reaguje na jiný soubor podmínek na trhu s realitami.

Tržní cena a tržní cena obvyklá 

Tržní cena je jakákoli cena, za kterou se vám podaří nemovitost prodat. Obvyklá tržní cena je cena, za kterou jsou ochotni běžně (obvykle) nemovitost koupit další zájemci. Obvyklá tržní cena je de facto cena očištěná o extrémní ceny. To je cena, která Vám zaručí úspěšný a bezpečný prodej. Pokud se chcete držet extrému – maximální hranice, pak Vám tato hra vabank nemusí vyjít a vy můžete ztratit čas, protože budete začínat znovu, s novou nabídkovou cenou.

Porovnání inzerátů v inzerci  

Lidé se často mylně domnívají, že jim pro určení tržní ceny stačí porovnat aktuální nabídku podobných nemovitostí v inzerci. Avšak mnoho nabídkových cen obsahuje spíše zbožné přání prodávajících, než reálné prodejní ceny. A nabídkovou cenu může od té prodejní dělit i několik desítek procent. Nesmyslně vysoká prodejní cena uvězní nabídku nemovitosti v inzerci i na několik let. Sledujete-li inzerci dlouhodobě, pak víte, který inzerát se dlouho neohřál a který je tradičním ležákem. Přestože je inzerce po krátké době označena jako rezervována, nemusí to znamenat, že cena uvedená v inzerci bude cenou kupní. Obě strany se mohly dohodnout na slevě a skutečnou prodejní cenu tak zjistíte za několik týdnů z cenových map.

Cenové mapy  

Považuji je za základní odrazový můstek pro stanovení obvyklé tržní ceny v dané lokalitě. Ale pozor! Cenová mapa nezohledňuje technický stav nemovitosti, dispozici, výtah, dopravní dostupnost, sociální zázemí v okolí a mnoho dalších konkrétních parametrů, které zásadním způsobem ovlivňují výši tržní ceny. Například tržní cena dvou podobně velkých bytů ve stejné ulici se může lišit o desítky procent, protože záleží právě na všech těch výše jmenovaných parametrech.

Tržní cena je veličina, která se v čase mění

Vždy záleží na kvalitě s jakou je nabídka na prodej nemovitosti vyslána do světa, protože jen veřejnou nabídkou oslovíte nejvíce poptávajících. Z nich je pak potřeba zvolit toho „nejlepšího“ – a nemusí to být jen ten s nejvyšší nabídkou, protože Vás čeká několik týdnů spolupráce s člověkem, kterého neznáte a se kterým budete hledat řešení pro mnoho nových situací, před a mnohdy i po prodeji nemovitosti.

Přeji vám hodně štěstí při řešení Vašich nemovitostí a pokud Vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Adéla Vaňková,  

makléřka šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.

O AUTORCE

Adéla Vaňková se narodila v Novém Jičíně a od roku 2005 žije se svou rodinou v Mohelnici. V roce 2019 rozšířila řady realitních makléřů ve společnosti RE/MAX a od roku 2020 pracuje v RE/MAX Elite Reality.  Specializuje se na prodej domů, bytů a pozemků. Působí zejména v Mohelnici a okolí.

Své dotazy můžete posílat na adela.vankova@re-max.cz. 

Více informací ZDE.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Jak přepsat energie bez budoucích problémů?

Chcete koupit dům a proto musíte prodat byt, kde žijete? Připravte se na akci Kulový blesk!

Jak koupit rodinný dům a nenaletět?

Dědictví, závěť nebo radši dar?

Proč je výhodné koupit družstevní byt a na co si dát pozor?

Jak naložit s nemovitostí, na které vázne hypotéka a majitelé se rozvádí?

Jak se nespálit při koupi pozemku?

Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava