Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak naložit s nemovitostí, na které vázne hypotéka a majitelé se rozvádí?

Dobrý den, nepíše se mi to lehce, ale bohužel jsem kvůli manželovi musela požádat o rozvod. Jenže s tím je hromada problémů a starostí. Nevíte prosím, jak se to řeší, když máme koupený nemovitý majetek a společně na něho splácíme hypotéku? Děkuji, Hana V. z Postřelmova.

Dobrý den, vašemu dotazu rozumím a děkuji za něj.

Toto téma se stává bohužel v dnešních dnech velmi aktuálním. Stále častěji se objevují prognózy, že v průběhu tohoto a dalšího roku dojde na českém realitním trhu k prodejům nedostavěných domů. Postiženými budou právě rodiny, které nezvládnou financovat stavbu domu či splácet aktuální hypotéční úvěr. Většinou tyto problémy končí prodejem nemovitosti a rozpadem manželství. 

Možností, jak se s hypotékou při rozvodu vypořádat, je víc:

Nemovitost si necháme ve společném vlastnictví

Můžete se dohodnout, že si nemovitost na hypotéku necháte a budete ji společně splácet. Pokud máte kde bydlet, je možné nemovitost třeba zároveň pronajímat a dělit se o příjmy z pronájmu. Bohužel nevýhodou je, že oba zůstáváte zatíženi úvěrem. Při žádosti o další hypotéku nemusíte být dostatečně bonitní, abyste ji dostali. Dalším problémem může být, pokud se váš bývalý manžel dostane do potíží se splácením. Protože když bance neplatí jeden, musí platit druhý.

Jeden druhého vyplatí

Časté bývá, že nemovitost si nechá jeden z manželů, který se zaváže převzít hypotéku a druhého vyplatit z již splacené části nemovitosti.

Pokud je ten, který si hypotéku nechá, dostatečně bonitní, tak to pro banku není problém. V tomto případě banka většinou čeká na majetkové vypořádání a na konečný rozsudek o rozvodu. Pak teprve uzavře s novým vlastníkem nemovitosti dodatek ke smlouvě.

Hypotéku musí někdo splácet

Než dojde k rozvodu a vypořádání, je potřeba, aby hypotéku někdo splácel. Důležité je s bankou o situaci včas jednat a řešit případné problémy. Lze se dohodnout na přechodném nouzovém řešení, například na individuálním splátkovém kalendáři, snížení splátek či pouhém splácení úroků.

Prodej nemovitosti a splacení hypotéky

Nejrychlejší cestou, jak se hypotéky zbavit, je nemovitost prodat. To se stává většinou výhodné jen v případě končící fixace úvěru. Je velmi důležité ověřit si podmínky hypotéky a také možnosti jednorázového doplacení. U starších hypoték si banky účtovaly nemalé poplatky za předčasné splacení úvěru. Hypotéky uzavřené po 1. prosinci 2016 už mají tyto poplatky zanedbatelné.

Prodej nemovitosti s hypotékou

Nemovitost lze prodat i s hypotékou, avšak musíte najít majitele, který ji převezme, nebo ji bude schopen jednorázově splatit. Banka bude u nového majitele zjišťovat také jeho bonitu, a teprve potom dá souhlas s převzetím hypotéky.

Nezapomeňte prosím na to, že úvěrovou smlouvu lze změnit jen tehdy, když se dohodnou všichni účastníci úvěrové smlouvy. A to nejsou jen manželé, ale také věřitel – tj. příslušná banka. Doporučuji tedy vše a včas konzultovat s Vaší bankou!

Přeji vám hodně štěstí při řešení případných problémů a pokud vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Zdeněk Šupina,  

makléř šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.



O AUTOROVI 

Zdeněk Šupina se narodil v Šumperku. Od roku 2010 je realitním makléřem ve společnosti RE/MAX Elite Reality. Specializuje se na prodej bytů a domů v Šumperku a okolí. V poslední době také spolupracuje na týmovém zaškolování nových makléřů. 

Své dotazy můžete posílat na zdenek.supina@re-max.cz. 

Více informací ZDE.





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak se nespálit při koupi pozemku?




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava