Poradna RE/MAX Elite Reality: Dědictví, závěť nebo radši dar?

Dobrý den, je mi 85 let a vlastním byt v Šumperku a chatu v Jeseníkách. Ráda bych své majetkové poměry urovnala, dokud na to mám sílu. Ale nevím, jak na to? Poradíte mi? Děkuji za Vaši odpověď! Marie, Šumperk

Dobrý den, paní Marie, děkuji za Váš dotaz.

Záleží na tom, zda nemovitosti opustíte, nebo zda je budete chtít nadále obývat. Je dobré všechen majetek sepsat, včetně případných dluhů a dlužníků. Pak také sepsat všechny osoby, které chci do svého rozhodnutí zahrnout. Každý rodinný příběh vyžaduje jiné řešení. Záleží na vztazích ve vaší rodině. Výhoda může z jiného úhlu pohledu znamenat nevýhodu a způsob, který pro vás bude výhodnější či vhodnější, pak vyplyne z uvědomění, v čem vy shledáváte největší přínos.

Dědictví

Pokud nenajdete řešení za svého života, půjde vše klasickou cestou – formou dědictví. Pak nemůžete ovlivnit výsledek, a to může být pro budoucí dědice komplikace, protože se budou muset mezi sebou vypořádávat. Problémy dědictví nastanou i ve chvíli, kdy zesnulý měl sice nemovitost, ale vedle ní i dluhy. Hlavním rizikem dědictví je právě skutečnost, že pozůstalí dědí také závazky zemřelého.

Dále je třeba vnímat, že poplatky vyplývající z dědictví se týkají úhrady nákladů za notáře. A tento náklad může být vyšší než sepsání darovací smlouvy.

Závěť

Pro hladký průběh dědického řízení můžete svůj majetek odkázat formou závěti nebo dědické smlouvy a toto své rozhodnutí konzultovat s příbuznými. Závěť je jednostranným počinem. Zatímco dědická smlouva je standardní smlouva sepsaná mezi dvěma či více stranami.

Dar

Dar je jistota, že vše dopadne tak, jak zamýšlíte.

Pokud darujete nemovitost, ve které chcete nadále bydlet, myslete na rizika. Obdarovaný se může dostat do finančních problémů a o darovanou nemovitost přijít v exekuci. Může také zemřít a nemovitost se stane předmětem dědictví. Proto určitě zajistěte nemovitost věcným břemenem doživotního užívání tzv. výměnku, předejdete tak případným sporům.

Darování může sám obdarovaný odmítnout, nebo vrátit. Stejně tak má právo dárce požadovat svůj dar zpět, pokud obdarovaný úmyslně nebo z hrubé nedbalosti ublíží dárci tak, že zjevně porušil dobré mravy.

Pozitivní zprávou pro obě možnosti daru a dědictví je, že od 1. ledna 2014 se už neplatí darovací ani dědická daň. Počítejte ale s náklady na notáře a odhadce. Rozdíly pak nastávají v případě daně z příjmů.

Přeji vám hodně štěstí při řešení Vašich nemovitostí a pokud Vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Adéla Vaňková,  

makléřka šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.

O AUTORCE

Adéla Vaňková se narodila v Novém Jičíně a od roku 2005 žije se svou rodinou v Mohelnici. V roce 2019 rozšířila řady realitních makléřů ve společnosti RE/MAX a od roku 2020 pracuje v RE/MAX Elite Reality.  Specializuje se na prodej domů, bytů a pozemků. Působí zejména v Mohelnici a okolí.

Své dotazy můžete posílat na adela.vankova@re-max.cz. 

Více informací ZDE.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Poradna RE/MAX Elite Reality: Proč je výhodné koupit družstevní byt a na co si dát pozor?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak naložit s nemovitostí, na které vázne hypotéka a majitelé se rozvádí?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak se nespálit při koupi pozemku?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava