Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak se nespálit při koupi pozemku?

Dobrý den, můžete nám prosím poradit? Chceme si koupit stavební pozemek, ale nevíme, na co vše si dát pozor, tak abychom se nespálili. Děkujeme za odpověď, manželé Hájkovi, Hanušovice.

Dobrý den,  

děkujeme za váš dotaz. Těch informací, co byste měli vědět ohledně koupě stavebního pozemku je více, ale budeme se soustředit na první kroky.

Zda je pozemek stavební, zjistíte pouze v územním plánu obce (ÚP), ve které si chcete váš vysněný dům postavit. Každá obec by měla mít ÚP veřejně k dispozici, i na internetu. Můžete si jej tedy „vygooglovat“. V rámci ÚP si také můžete ověřit tzv. regulativy, které mají významný vliv na to, jak bude Vaše stavba vypadat. Regulativy například určují, jaká smí být výška domu, jaká bude střecha, jak bude dům orientován atd. Jde tedy o zásadní dokument.

Stavební uzávěra a inženýrské sítě

Další dvě podstatné informace, které bych Vám doporučil si ověřit, jsou stavební uzávěra a připojení inženýrských sítí. Stavební uzávěra je věc obecního nebo stavebního úřadu a zpravidla jde o určité období, kdy obec pozastaví výstavbu. Je nutné se dotázat, zdali v dané obci momentálně neprobíhá stavební uzávěra, která by bránila výstavbě vašeho domu.

Co se týče inženýrských sítí je dobré vědět, zdali je na pozemku zaveden a také zkolaudován plyn, elektřina, kanalizace, osvětlení… Jinými slovy vše, co budete v budoucnu potřebovat. Kontrolu můžete provést opět na obecním či stavebním úřadě.

Ochranná pásma

Doporučuji také ověřit tzv. ochranná pásma (plynovod, les, energetické rozvody) na konkrétním pozemku. A dále bych si vyžádal stanovisko dané obce či úřadu, jak dlouho bude trvat vydání stavebního povolení.

Takové jsou první kroky pro ověření informací. Pokud byste chtěli detailněji poradit, můžete mě kontaktovat a dohodneme si osobní schůzku. Přeji Vám hodně štěstí.

Zdeněk Šupina,  

makléř šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.



O AUTOROVI 

Zdeněk Šupina se narodil v Šumperku. Od roku 2010 je realitním makléřem ve společnosti RE/MAX Elite Reality. Specializuje se na prodej bytů a domů v Šumperku a okolí. V poslední době také spolupracuje na týmovém zaškolování nových makléřů. 

Své dotazy můžete posílat na zdenek.supina@re-max.cz. 

Více informací ZDE.











INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit