Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?

Dobrý den, můžete nám prosím poradit? Koupili jsme si byt a chceme ho s manželem pronajmout. Jak to nejlépe udělat, abychom se vyhnuli problémům s nájemníky? Děkujeme za odpověď, Vařekovi, Zábřeh.

Dobrý den, vašemu dotazu zcela rozumím a děkuji za něj.

To co popisujete, je u nás již dlouhodobým trendem. Nákup investičního bytu s následným pronájmem je velmi zajimává možnost, jak uložit a ochránit své finance. Ale jak se říká, nic není zadarmo. Pokud chcete svou nemovitost pronajmout, tak to samozřejmě můžete udělat svépomocí přes jednoduchý inzerát. A nebo se můžete obrátit na prověřenou realitní kancelář. Pokud nemáte dostatek času na telefonické hovory nebo prohlídky a nemáte možnost si zájemce o pronájem prověřit, tak bych vám jistě doporučil spolupráci s realitkou. Tato služba je většinou zpoplatněna odměnou ve výši jednoho nájmu, ale věřte, že se vám to vyplatí.

Ideálním nájemníkem může být manažer i kuchař

Výběr vhodného najemníka je vždy náročná práce založená na desítkách telefonátů, prohlídkách a osobních schůzkách. Vše se také odvíjí od zkušeností a osobního jednání se zájemci o pronájem. Někdy je ideálním nájemníkem manažer a jindy zase kuchař, který na vás udělá solidní první dojem.

Každopádně Vám doporučuji vždy provést kontrolu osobních údajů (OP) jednotlivých zájemců a také si ověřit jejich finanční situaci. Vážný zájemce by vám měl poskytnout své osobné údaje i rodné číslo. Pokud klient nemá už na startu k dispozici finance na zaplacení prvního nájemného a jistoty, tak v budoucnu to bude velmi pravděpodobně problém.

Prověřit zájemce pomůže Facebook nebo Insolvenční rejsřík

Určitě nic nezkazíte tím, že se podíváte na sociální sítě. Váš budoucí nájemník může mít profil na Facebooku nebo Instagramu a mohou zde být k němu nějaké doplňující informace. Přes Google si také můžete ověřit, jestli váš zájemce nemá třeba nějakou podnikatelskou minulost.

Zdarma máte také k dispozici Insolvenční rejstřík. Po zadání rodného čísla máte možnost nahlédnout do záznamů, zda-li není váš zájemce v insolvenci. Dále můžete zkontrolovat Centrální evidenci exekucí, tato služba je ale zpoplatněna. 

V případě, že budete chtít být ještě důslednější, tak se podívejte do Evidence osob hledaných Policií ČR a nebo požádejte budoucího nájemníka o dodání výpisu z trestního rejstříku. Tento dokuement je k dispozici na kterémkoliv Czech Pointu.

Toto je jen několik doporučení z mnoha. Evidencí a různých rejstříků je dnes opravdu hodně a je jen na vás, které se rozhodnete použít.

Důležitý je lidský přístup

Všechny tyto popsané kroky by měly sloužit jako prevence a ochrana vaší investice. Bohužel nemusí být vždy vítány ze strany zájemců o pronájem. Samozřejmě chápu, že všichni chtějí a také potřebují někde bydlet. Proto vám doporučuji vždy prověřovat, ale s rozumem a lidským přístupem.

Cílem je nalézt bezproblémového solventního nájemníka, který bude ve vašem bytě spokojen tak dlouho, jak jen si to budete společně přát.

Přeji vám hodně štěstí při hledání nájemníka a pokud vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Zdeněk Šupina,  

makléř šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.



O AUTOROVI 

Zdeněk Šupina se narodil v Šumperku. Od roku 2010 je realitním makléřem ve společnosti RE/MAX Elite Reality. Specializuje se na prodej bytů a domů v Šumperku a okolí. V poslední době také spolupracuje na týmovém zaškolování nových makléřů. 

Své dotazy můžete posílat na zdenek.supina@re-max.cz. 

Více informací ZDE.





SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak se nespálit při koupi pozemku?





INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice


INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit