Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak koupit rodinný dům a nenaletět?

Dobrý den, jsme mladá rodina a máme zájem koupit dům. Hledáme jak na stránkách realitních kanceláří, tak i od přímých vlastníků. Na co bychom si měli dát pozor, abychom nenaletěli? Ivan D, Šumperk.

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Každá nemovitost má svá specifika a není v mých silách obsáhnout všechny situace, na které můžete narazit. Uvedu zde ale rámcový postup, který vám může pomoci a platí pro každou nemovitost.  

Prověřte si právní stav nemovitosti

Z listu vlastnictví zjistíte majitele nemovitosti, výměru jednotlivých parcel, zatížení věcnými břemeny, zástavními právy či jiná omezení vlastnických práv.

Katastrální mapa vám ukáže, zda jsou všechny stavby na pozemku zapsány v katastru a nejedná se o černé stavby.

Soulad projektové dokumentace s reálným provedením stavby je ukazatelem věrohodnosti prodávajícího. Pokud projektová dokumentace chybí, je dobré oslovit odborníka a nechat si vyhotovit passport k nemovitosti, který projektovou dokumentaci do určité míry nahradí.

Průkaz energetické náročnosti budovy by vám měl být předložen nejpozději v den podpisu kupní smlouvy.

Od realitního makléře nebo prodávajícího si nechejte předložit:

1. originál nabývacího titulu (tj. nejčastěji kupní smlouvy, ale může to být např. i darovací smlouva nebo usnesení soudu o dědictví),

2. čerstvý originál listu vlastnictví z katastru nemovitostí,

3. dokumenty týkající se omezení vlastnických práv (zástavní smlouvy, věcná břemena), pokud se na vás budou převádět,

4. kolaudační souhlas (zejména v případě, že zamýšlíte koupit novostavbu a není zřejmé, že je již zkolaudovaná).

Pokud na vás prodávající nebude převádět zástavní práva, například hypoteční úvěr, tak zjistěte, jakým způsobem je hodlá ukončit a zdali jsou jeho záměry reálné.

Prověřte si fyzický stav nemovitosti

Osobně si projděte nemovitost a pokud se vám bude její stav zamlouvat, pozvěte si ještě odborníka, kterému věříte, aby posoudil technický stav nemovitosti jak vizuálním ohledáním, tak z dokumentace, která je vám předložena. Tuto službu nabízejí i odborné firmy, které posoudí technický stav nemovitosti. Ano, zaplatíte za tuto službu i několik tisíc korun, ale tato investice se vyplatí a zajistí vám klidný spánek. Prodávajícímu sice vyplývá odpovědnost za případné skryté vady (podle § 2129 Obč. zákoníku můžete skrytou vadu uplatnit do 5ti let od nabytí), ale většinou vás čeká soudní proces na léta s nejistým výsledkem.

Prodávající vám může předložit návrh kupní smlouvy, kde bude ustanovení podle § 1916 Obč. zákoníku, ve kterém se vzdáváte svého práva na vadné plnění. Takovou kupní smlouvu vám nedoporučuji uzavřít.

Zjistěte si také, jestli se dům nenachází v zátopové či jiné rizikové oblasti.

Prověřte prodávajícího

Především oprávněnost prodávajícího s nemovitostí nakládat. Největší riziko se jmenuje generální inhibitorium, které zakazuje dlužníkům po doručení usnesení o nařízení exekuce nakládat se svým majetkem. Exekuce se na LV vůbec nemusí objevit. Pokud již exekuce na listu vlastnictví k nemovitosti, kterou chcete koupit, vyznačena je, pak se jedná o speciální inhibitorium, to znamená, že kupní smlouva je absolutně neplatná.

Jako hodnověrný zdroj o probíhajících exekucích vám může posloužit centrální evidence exekucí na adrese www.ceecr.cz.

Přeji vám hodně štěstí při řešení Vašich nemovitostí a pokud Vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Adéla Vaňková,  

makléřka šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.

O AUTORCE

Adéla Vaňková se narodila v Novém Jičíně a od roku 2005 žije se svou rodinou v Mohelnici. V roce 2019 rozšířila řady realitních makléřů ve společnosti RE/MAX a od roku 2020 pracuje v RE/MAX Elite Reality.  Specializuje se na prodej domů, bytů a pozemků. Působí zejména v Mohelnici a okolí.

Své dotazy můžete posílat na adela.vankova@re-max.cz. 

Více informací ZDE.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Poradna RE/MAX Elite Reality: Dědictví, závěť nebo radši dar?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Proč je výhodné koupit družstevní byt a na co si dát pozor?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak naložit s nemovitostí, na které vázne hypotéka a majitelé se rozvádí?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak se nespálit při koupi pozemku?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?






INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit