Poradna RE/MAX Elite Reality: Chcete koupit dům a proto musíte prodat byt, kde žijete? Připravte se na akci Kulový blesk!

Dobrý den, vyhlídli jsme si rodinný dům na vesnici, bohužel nemáme tolik našetřeno a potřebujeme prodat náš byt 3+1 v Zábřehu. Jaké je nejlepší řešení a jak máme postupovat, aby bylo co nejméně komplikací? Martina K. ze Zábřeha

"Prodej bytu a koupě nemovitosti bez přechodného bydlení? V tom případě se podívejte na film Kulový blesk, ať víte, do čeho jdete," radí makléřka Adéla Vaňková. Foto: archiv

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Návazné obchody (prodej a koupě) je velmi časté a přitom obsáhlé téma a vždy záleží na konkrétní situaci a detailech, které rozhodnou o tom, který postup je pro Vás ten nejméně rizikový a komplikovaný. Nejprve dejte všechna čísla na stůl. Cena kupované nemovitosti, tržní cena prodávané nemovitosti, Vaše vlastní zdroje a částku, kterou si potřebujete půjčit. Realitní makléř Vám vypracuje tržní odhad Vaší nemovitosti (je dobré tento odhad snížit zhruba o 10-20 % a vytvořit si tzv. polštář). Hypoteční makléř Vám zase pomůže se zajištěním finančních prostředků na úhradu kupní ceny RD.  

Pokud máte vyřešeny finanční zdroje, pak si prohlédněte následující možnosti a vyberte tu, která je Vám nejbližší. Každá má své přednosti i slabiny, dokonalé a bezproblémové řešení neexistuje.

1. Nejbezpečnější varianta: prodej bytu, přechodné bydlení v pronájmu či u rodiny a následná koupě RD

Přestože je zde přechodné bydlení v pronájmu, tak tato forma je nejméně stresující. Tento postup je dobré zvolit, pokud jste pevně rozhodnuti pro změnu bydlení a pokud nevyjde vyhlídnutý dům, najdete si jiný. Začnete prodejem bytu, na čas půjdete do pronájmu a během této celé doby budete hledat nový dům. Pro prodávající rodinného domu bude důležitá informace, kdy budete schopni uhradit kupní cenu. Tento termín si pečlivě hlídejte a zadávejte do smluv.

2. Koupě RD na hypotéku a následný prodej

Pokud máte vyhlídnutý dům, který chcete získat a pro banku budete natolik bonitní, že dostanete na tuto koupi hypotéku, pak si můžete vzít hypotéku s možností předčasného splacení. Kupní cenu uhradíte hypotékou a po prodeji svého bytu hypotéku splatíte. Nejdříve se tedy přestěhujete do nového domu a poté prodáváte svůj byt. Můžete mírně tratit na splátkách hypotéky (úrocích), ale ušetříte stěhování do přechodného bydlení (pronájmu).

3. Prodej bytu a koupě nemovitosti bez přechodného bydlení

Správné načasování celého procesu je zásadní, bohužel i tak je pouze orientační. Realitní proces obsahuje lhůty pevně dané – zákonné, ale také orientační například 1 až 30 dní. Zjistěte si obvyklou lhůtu, kterou má katastrální úřad a banka na zpracování klasického případu. I tak je potřeba počítat s jistou odchylkou, ke které nemusí dojít Vaší vinou, ale shodou okolností. V procesu je zainteresována banka, právníci, katastrální úřad a od těchto procesních úkonů vychází termíny stěhování 3 až 4 rodin. Takže kolaps celého procesu může nastat docela jednoduše. Hlídejte si proto termíny: kdy budete mít k dispozici finance z prodej bytu a termín předání bytu kupujícím, což musí navazovat na termín uhrazení kupní ceny za rodinný dům a termín předání rodinného domu do Vašich rukou. Film Kulový blesk (1978, režie Smoljak a Podskalský) bych doporučila každému, kdo se k tomuto kroku chystá. Ochota a dobrá vůle všech účastníků je v tomto procesu nezbytná.

Přeji vám hodně štěstí při řešení Vašich nemovitostí a pokud Vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Adéla Vaňková,  

makléřka šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.

O AUTORCE

Adéla Vaňková se narodila v Novém Jičíně a od roku 2005 žije se svou rodinou v Mohelnici. V roce 2019 rozšířila řady realitních makléřů ve společnosti RE/MAX a od roku 2020 pracuje v RE/MAX Elite Reality.  Specializuje se na prodej domů, bytů a pozemků. Působí zejména v Mohelnici a okolí.

Své dotazy můžete posílat na adela.vankova@re-max.cz. 

Více informací ZDE.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak koupit rodinný dům a nenaletět?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Dědictví, závěť nebo radši dar?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Proč je výhodné koupit družstevní byt a na co si dát pozor?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak naložit s nemovitostí, na které vázne hypotéka a majitelé se rozvádí?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak se nespálit při koupi pozemku?

Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?






INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit