Poradna RE/MAX Elite Reality: Jak přepsat energie bez budoucích problémů?

Dobrý den, za nedlouho budeme předávat novým majitelům náš rodinný dům. Chtěli bychom se informovat na převod energií. Jak máme postupovat, aby nevznikly nějaké problémy? Vackovi, Rapotín

Při prodeji nemovitosti je vhodné konzultovat převod energií s druhou stranou. Foto: archiv

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. V dnešní době není kooperace s dodavateli energií jednoduchá, vzhledem ke všem okolnostem, které trh s energiemi provází. Cenu za energie budeme řešit ještě dlouhá léta, proto se pojďme podívat na možnosti, jak energie převést, a vybrat tu nejlevnější a nejrychlejší. Ale začneme od problémů, které si můžete způsobit tím, že nebudete převod konzultovat s druhou stranou, nebo nebude smysluplně koordinováni realitním makléřem.

Zeptejte se svého makléře, zda pro Vás převod zajistí nebo Vám s ním pomůže.

Většina realitních makléřů je ochotna Vám pomoci a na základě plné moci Vás odhlásit a přihlásit na nové adrese. Co všechno vás může na cestě k převodu energií na nového majitele potkat?

Prodávající zruší elektroměr nebo plynoměr.

Někteří prodávající iniciativně bez vědomí kupujícího zruší odběr elektřiny a plynu. Distributor odmontuje elektroměr nebo plynoměr a pokud je absence měřiče na dané adrese delší 14 dní, pak je potřeba pro jeho opětovnou montáž nechat vypracovat revizní zprávu elektroinstalace, jejíž cena se pohybuje v řádech tisíců korun. U starších nemovitostí se můžete dostat do situace, kdy revizní technik označí elektroinstalaci za nevyhovující současným normám a distributor ji tak nepřipojí k elektrické síti, dokud nebude provedena rekonstrukce elektroinstalace. Tomuto problému snadno předejdete, pokud se domluvíte s kupujícím a budete při převodu odběru postupovat společně.

Prodávající musí ukončit smlouvu s dodavatelem, nestačí jen přestat platit zálohy

Pokud byste po prodeji domu přestali jednoduše posílat zálohové platby, pak porušujete podmínky smlouvy o odběru a můžete skončit v registru neplatičů, což Vám může zkomplikovat sjednání dalších smluv nebo úvěrů v budoucnu. Vyčkejte na oznámení distributora o ukončení smluvního vztahu. O přeplatky na zálohách nepřijdete. Distributor ukončí smlouvu se stavy k datu, na kterém jste se s kupujícím dohodli a případný přeplatek Vám vrátí na účet, který jste uvedli ve formuláři k převodu.

Ne vždy se kupující s prodávajícím shodnou na distributorovi. Připravte se na to, že převod k jinému distributorovi trvá i několik měsíců. Pro kupujícího to není příjemná situace, protože musí po celou tuto dobu platit zálohy. V každém případě musí prodávající počítat s tím, že dodavatel energií sám stanoví termín ukončení, bývá to kolem 14 dní po převodu, někdy i déle. Nejlepším a nejrychlejším řešením je, když kupující akceptuje dodavatele, převod zálohových plateb proběhne svižně a poté si nový majitel dodavatele změní.

„Dopředu vás posunou pouze chyby.“ Alexander McQueen, britský módní návrhář

Pokud totiž uděláte chybu v předávacím protokolu, podruhé ji už nezopakujete, za to Vám ručím. Může se stát např. u převodu bytů, že opíšete číslo elektroměru souseda. Může Vás pak překvapit velký nedoplatek. Což se s odstupem času velmi komplikovaně řeší. Mějte u sebe poslední fakturu, abyste opsali stavy na Vašem elektroměru či plynoměru a pokud ji u měřičů nemáte, vyfoťte je všechny a doma si vše správně dopíšete.

Přeji vám hodně štěstí při řešení Vašich nemovitostí a pokud Vám mohu ještě nějak pomoci, neváhejte mě kdykoliv kontaktovat (viz níže).

Adéla Vaňková,  

makléřka šumperské realitní společnosti RE/MAX Elite Reality.

O AUTORCE

Adéla Vaňková se narodila v Novém Jičíně a od roku 2005 žije se svou rodinou v Mohelnici. V roce 2019 rozšířila řady realitních makléřů ve společnosti RE/MAX a od roku 2020 pracuje v RE/MAX Elite Reality.  Specializuje se na prodej domů, bytů a pozemků. Působí zejména v Mohelnici a okolí.

Své dotazy můžete posílat na adela.vankova@re-max.cz. 

Více informací ZDE.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Chcete koupit dům a proto musíte prodat byt, kde žijete? Připravte se na akci Kulový blesk!

Jak koupit rodinný dům a nenaletět?

Dědictví, závěť nebo radši dar?

Proč je výhodné koupit družstevní byt a na co si dát pozor?

Jak naložit s nemovitostí, na které vázne hypotéka a majitelé se rozvádí?

Jak se nespálit při koupi pozemku?

Jak pronajmout byt a vyhnout se problémům s nájemníkem?






INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava