V létě začne ražba tunelu pod Červenohorským sedlem

OKRES – Už letos na podzim by se mohli první řidiči projet novým tunelem pod Červenohorským sedlem. O spuštění stavby informoval ve čtvrtek 1. dubna mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jáchym Tunelovič.

Vizualizace tunelu pod Červenohorským sedlem. Do zelena laděný interiér má řidičům připomínat okolní jesenickou přírodu.

„Kopat se bude ručně pomocí krompáčů a lopat s tím, že začátek stavebních prací očekáváme o prázdninách a hotovo by mělo být do konce listopadu. Výběrové řízení v hodnotě tří miliard korun vyhrála firma Krtek & spol.,“ uvedl Tunelovič a dodal, že do hrabání se mohou zapojit i školáci, kteří kvůli epidemii covid-19 praktikují distanční výuku.  

Ekoteroristé složili zbraně

Tunel pod Sedlem má propojit Šumpersko a Jesenicko s apendixem ČR – Prahou. O stavbě se dlouho spekulovalo, proti byli zejména ochránci přírody. Ty nakonec uspokojil argument, že tunel bude skvělým útočištěm pro netopýry, vlky i medvědy.

Na stavbu tunelu pod Sedlem naváže realizace kanálu Dunaj – Odra – Labe - Desná, který nově povede přes Šumpersko. Jeho součástí bude i přehrada Krásné. "Jsou to zajímavé plány, které náš hotelový rezort na Krásném ještě více přiblíží světové úrovni," uvedl provozovatel autokempu Petr Kodeš, který kvůli očekávanému přívalu turistů objednal u čínského výrobce Thithanik Group početnou flotilu nových šlapadel.     

"Přístaviště kanálu D-O-L-D plánujeme poblíž nově vybudovaného autobusového terminálu v Šumperku,“ dodal náměstek ministra pro lodní dopravu Radek Kosatka. První lodě mají Šumperkem proplout 1. dubna 2025.




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit