Řád Bílého lva pro hrdinu z Brníčka. Senátor Adámek uspěl s návrhem na vyznamenání pro generála Lukase

BRNÍČKO - Senát Parlamentu ČR schválil podnět senátora Miroslava Adámka a navrhne prezidentu republiky udělení Řádu Bílého lva pro generála Karla Lukase. Účastník i hybatel klíčových momentů naší historie, jehož dobrodružný život by vydal hned na několik celovečerních filmů, se narodil před 124 lety v Brníčku.

Generál Karel Lukas byl světoběžník. Během války se stal klíčovým spolupracovníkem exilové vlády v Londýně a pohyboval se v nejvyšších kruzích britské monarchie. Foto: archiv

"Je mi ctí vám oznámit, že Senát akceptoval můj podnět a navrhne udělení Řádu Bílého lva pro generála Karla Lukase. Moc děkuji za podporu přípravy návrhu panu starostovi Brníčka Jiřímu Bartošovi a vojenskému historikovi Eduardu Stehlíkovi," uvedl na svém facebookovém profilu Miroslav Adámek, senátor za Šumpersko a Jesenicko.

Řád Bílého lva je nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Udělován je od roku 1922. Návrh Senátu na udělení řádu generálu Karlu Lukasovi nyní podléhá akceptaci prezidenta republiky Miloše Zemana. 

Válečný hrdina i sběratel umění

Kromě válečného hrdinství a významného příspěvku k boji s nacisty se Karel Lukas proslavil také jako sběratel umění. Zachránil kulturní bohatství nevyčíslitelné hodnoty. Lukasova sbírka, která je nyní ve správě Vlastivědného muzea Šumperk, mimo jiné obsahuje jednu z největších kolekcí děl Václava Hollara na světě. 


PŘEČTĚTE SI VÍCE O GENERÁLU LUKASOVI:

HISTORIE: Generál Karel Lukas. Hrdina, zavražděný kvůli automobilu (1. díl)

HISTORIE: Generál Karel Lukas. Hrdina, zavražděný kvůli automobilu (2. díl)




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit