Stát zaspal, zlobí se podnikatelé. Zatloukají poslední hřebíček do rakve

OKRES – Krušné časy teď zažívají podnikatelé i drobní živnostníci na vytopeném Šumpersku a Jesenicku. Razantně jim padají zakázky a hrozí, že budou muset propouštět nebo svoji živnost rovnou ukončí. Pomoc vlády podle podnikatelů zatím vůbec nedorazila, a ta, která slíbena je, přijde pro některé příliš pozdě.

Pomoc státu je nepřipravená a pomalá, zlobí se majitelé firem v zatopených oblastech. Foto: archiv

„Pomoc podnikatelům měla vláda začít projednávat okamžitě, ne až teď. Spousta firem má kompletně zatopenou výrobu a nikdo jim není schopen říct, jestli se třeba stát postará o lepší protipovodňovou ochranu, protože opravovat vytopenou firmu na místě, kam může velká voda přijít znovu, asi nikdo moc nechce,“ vysvětluje Marek Kostka, jehož firma v Hanušovicích vyrábí koloběžky.  

Ačkoli jeho podnik zasáhla velká voda jen okrajově, některé firmy i živnostníci přišli téměř o vše. A ti, kterým se povodeň vyhnula, bojují s dramatickým poklesem zakázek.

„Volají lidé a ptají se, jestli se k nám vůbec dostanou. Odliv se netýká jen zákazníků, ale například i subdodavatelů. Podnikatelé by určitě uvítali státem garantované bankovní záruky. Nechápu, proč tyhle věci už nejsou nachystané, proč se až teď vymýšlí. Není to přeci první povodeň, která v Česku byla,“ diví se Kostka.

Nejzranitelnější jsou malé firmy. Před časem je tvrdě zasáhla koronavirová epidemie, pak vysoké ceny energií. Povodně mohou být posledním hřebíčkem do rakve jejich podnikání.

„Voda nám do truhlárny tekla oknem. Stroje jsou zatopené, nemůžeme vyrábět. Nevím, co bude,“ dodal pro REJ postarší muž, který ve vytopené oblasti provozoval truhlárnu.

První pomoc měsíc a půl po povodních

Aktuálně mohou firmy čerpat peníze od ministerstva sociálních věcí – to jim nabízí, že za ně částečně uhradí mzdy zaměstnancům, kteří zůstali doma třeba proto, že museli odklízet po povodních. Národní rozvojová banka chystá společně s ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem financí dva balíčky pomoci, a to zvýhodněné podnikatelské úvěry a bezúročný úvěr.

Problémem je opět rychlost, nebo spíše pomalost státu. „Předpokládaný termín zahájení příjmu žádostí je u obou programů 1. listopad 2024,“ uvedla na svém webu Národní rozvojová banka.

Než se žádosti vyřídí a peníze odsouhlasí, mohou uběhnout další týdny či měsíce. Řada vytopených firem a provozoven už v té době nemusí existovat.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček