Dlouhé stráně čekají obrovskou vlnu. Bude investiční

KOUTY NAD DESNOU – Téměř čtyřikrát více peněz než vloni, dají letos na investice Dlouhé stráně. Unikátní přečerpávací vodní elektrárna v Jeseníkách plánuje opravy a modernizace za více než 400 miliónů korun. A zajímavou novinku nabídne ČEZ i turistům.

Oprava hřídele bude hodinářkou prací, i když samotný díl má na poměry hodinek gigantické rozměry a hmotnosti. Foto: Rejdakce

„Budeme opravovat velkou část soustrojí, což znamená, že musíme stator i rotor vytáhnout takzvaně na pozici, tedy na speciálně vyztužená místa v turbínové kaverně. Technicky náročná bude také oprava hřídele, která se bude provádět na soustruhu až v Plzni,“ upřesnil šéf elektrárny Ludvík Štrobl. 

Oprava zmiňované hřídele bude hodinářkou prací, i když samotný díl má na poměry hodinek gigantické rozměry a hmotnosti – dohromady váží 61 tun a z Plzně ho do Jeseníků převeze speciální tahač. Rekonstruovat se ale bude i příslušenství elektrárny. Počítá se například s opravou dvou mostů vedoucích k horní nádrží. Na konci léta energetici elektrárnu kvůli opravám zhruba na měsíc odstaví z provozu.

Turisté v turbíně

Atraktivní exkurze v Přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně získají od dubna zajímavou technologickou novinku. Návštěvníci se pomocí virtuálních brýlí dostanou i do míst, kam by se jinak nikdy nepodívali – třeba do útrob obří turbíny.

„Od roku 2021 nabízíme prohlídku ve virtuální realitě v jaderné elektrárně Temelín, což byla mimochodem první virtuální prohlídka jaderné elektrárny na světě. O rok později jsme pokračovali v Dukovanech. Mimořádný úspěch nás potěšil, a proto jsme připravili také virtuální prohlídku naší nejnavštěvovanější vodní přečerpávací elektrárny. Jde o ideální kombinaci zábavy a technického vzdělávání,“ uvedla vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava