Šumperk má novou ulici. Nese jméno po slavném rodákovi

ŠUMPERK – Tatranská ulice v Šumperku se nově jmenuje Leo Slezaka. O přejmenování rozhodli zastupitelé na svém posledním jednání tento týden. Slezak byl významnou uměleckou osobností a v Šumperku se narodil. Nově zároveň získal in memoriam titul čestného občana města.

Tato ulice v centru města nově nese jméno po Leo Slezakovi. Právě zde totiž stojí rodný dům zpěváka a herce, který šířil slávu Šumperka po celém světě. Foto: Rej

„Leo Slezak byl velkou osobností operního světa, byl mimo jiné sólistou newyorské Metropolitní opery i Vídeňské státní opery. Kromě toho si také zahrál v téměř padesáti filmech. Ke svému rodnému Šumperku choval vřelý vztah,“ přiblížil význam i život Slezaka zastupitel Radovan Auer z hnutí Šumperáci, který nové pojmenování ulice i udělení čestného občanství navrhnul.  

Auerův návrh zastupitelé podpořili významnou většinou, proti byli pouze někteří zástupci SPD a Nezávislé volby. 

Původní název zanikne

Název ulice Tatranská ze Šumperka zmizí. V budoucnu ho ale radnice může přidělit některé z ulici, které ve městě vzniknou po nové výstavbě.

Slezakův dům stojí v Šumperku dodnes. Stavení i nově pojmenovanou ulici najdou lidé v severní části města, kde se napojuje na ulici J. z Poděbrad. Přejmenování úředníkům usnadnila skutečnost, že se v ulici nenachází ani jeden dům s číslem popisným, tudíž administrativní zátěž byla minimální.

Letos od narození významného rodáka uplynulo 150 let. Radnice chystá celou řadu akcí. Současné vedení města je také v kontaktu se Slezakovou vnučkou, hollywoodskou herečkou Erikou Slezak, šestinásobnou držitelkou ceny Emmy, která přislíbila přijet do Šumperka a do oslav se zapojit.  

REJ.cz se o osobnost Leo Slezaka zajímá dlouhodobě, v loňském roce vyšel celý seriál článků. Více pod tímto textem Související články.

Svého času velká světová Superstar Leo Slezak nikdy nepřestal navštěvovat svůj rodný Šumperk. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava