Cyklověž v Šumperku: jízda na lehčí převod

ŠUMPERK – Zatím jen velmi pozvolna se mezi šumperskými cyklisty prosazuje parkovací věž u vlakového nádraží, která město přišla na třináct miliónů korun. Kapacita kol čítá zhruba 120 bicyklů, běžně jich tam parkuje jen kolem dvaceti. Autoři projektu věří, že zájem lidí bude v dalších letech narůstat.

Kapacita cyklověže v Šumperku mnohonásobně převyšuje aktuální zájem cyklistů. Město věří, že využití stavby časem naroste. Foto: jak

„Rozjezd je vždycky pomalejší, čísla jdou ale nahoru. Nejsilnější měsíce jsou květen, červen, září a říjen. V některých dalších městech jsou cyklověžě skoro plné a třeba pro bezpečné uložení drahých elektrokol jsou fajn,“ uvedl Rudolf Bernart ze společnosti Biketower, která cyklověžě v Česku propaguje. 

Zájem zůstal za očekáváním

Původně tvůrci záměru předpokládali, že v prvním roce provozu bude kapacita věže využita daleko víc – očekávala se pětitisícová až sedmitisícová roční návštěvnost. Od ledna do konce září však parkovací věž v Šumperku využilo podle zdrojů Šumperského Reje necelých 2 600 cyklistů.

Investorem stavby je šumperská radnice, která projekt cyklověže zařadila do rozsáhlé modernizace autobusového nádraží. Zaplatila za ni zhruba třináct miliónů korun. „Chystáme audiovizuální výstup,“ uvedla k podobě budoucí propagační kampaně na cyklověž mluvčí radnice Soňa Singerová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava