Jiří Holouš: Chci ještě připravit další cyklostezku

ROZHOVOR - Jiří Holouš stojí v čele Úsova. Na starostovské židli se mu už podařilo úspěšně dokončit několik náročných projektů, další ambiciózní akce má v plánu. Co bude v úsovském podzámčí nového a jak starosta uvažuje o politice? Nejen o tom je další rozhovor v naší nové rubrice "RADOSTI A STAROSTI STAROSTŮ".

"Stále se mluví o snižování byrokracie, ale opak je pravdou," říká starosta Úsova Jiří Holouš. Foto: -rej-

Na co jste za poslední dva roky nejvíce pyšný? 

Podařila se nám i přes koronavirové problémy výstavba cyklostezky do Klopiny, zasíťovat 14 nových stavebních míst a provést výměnu veřejného osvětlení s rozvodem optických kabelů po celém městě.

Jaká věc se naopak moc nepovedla?

Už několik roků se marně snažíme získat dotaci na rozšíření a opravu městského úřadu. Celkové náklady činily 18 milionů, to si pouze s naším rozpočtem nemůžeme dovolit realizovat. A to po letošním zdražování stavebního materiálu odhaduji, že se náklady zvednou na 25 milionů.

Jaký projekt nebo investici byste rád do příštích voleb ještě stihnul připravit nebo realizovat?

Byl bych moc rád, kdyby se nám podařilo opravit místní komunikace, které jsou v havarijním stavu. Jejich oprava se stále odkládala z důvodu výkopů pro výstavbu vodovodu, plynu, kanalizace a naposledy, když se firma ČEZ rozhodla uložit elektrické rozvody po celém městě do země. Ještě bych chtěl dotáhnout aspoň do stavebního povolení projekt výstavby cyklostezky do obce Police. Výstavbu se vzhledem ke složitosti získání stavebního povolení v tomto volebním období nepodaří uskutečnit.

Jak hodnotíte spolupráci s ostatními zastupiteli, krajem, státem?

Spolupráce se zastupiteli je v celku dobrá, akorát někteří stále berou zastupitelství jako vlastní boj proti všemu, co nenavrhli sami. S krajem je spolupráce dobrá, jenom je škoda, že se před a po volební změně narychlo mění priority a nedotáhnou se připravené projekty. Se státem je to složitější, stále se mluví o snižování byrokracie a opak je pravdou. Když jsem před deseti lety začínal, bylo administrativy minimálně o polovinu méně.

Kdy máte z Vaší práce největší radost a byly okamžiky, kdy jste chtěl se starostováním seknout?

Největší radost mám, když vidím, že občané využívají to, co se vybuduje nebo pořádá a jsou spokojeni. Za těch deset let jsem měl několik období, kdy jsem chtěl se vším seknout a říkal jsem si, že to nemám zapotřebí, hlavně v období voleb. To je doba, kdy někteří říkají lži a vytahují špínu a vy se nemáte jak bránit. Někdo řekne – tak nemáš chodit do politiky, ale já nepovažuji obecní věci za politiku. Tady jde o to, abychom řešili věci ve prospěch všech občanů daného města nebo obce a nehonili si trika.

Co Vás ve výkonu funkce za poslední dva roky nejvíce překvapilo?

To opravdu nevím, ale vím, co by mě překvapilo – kdyby stát zjednodušil stavební povolení nebo konečně rozhodl o tom, jakým způsobem se bude likvidovat odpad v našem státě.  

Šel byste do starostování znovu? Proč?

Kandidovat ještě jednou zkusím, rád bych dokončil některé rozdělané projekty, jako jsou pozemkové úpravy, cyklostezku do Police a přestavbu budovy městského úřadu, abych mohl předat svoji funkci v důstojných prostorách.


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Stanislav Hýbner: V Oskavě rozjedeme investice za desítky miliónů korun

František John: Hodně práce mám ještě před sebou



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava