Stanislav Hýbner: V Oskavě rozjedeme investice za desítky miliónů korun

Stanislav Hýbner má s Oskavou velké plány. A nejen s ní, obec bude investovat i v místních částech Bedřichov, Třemešek, Václavov a Mostkov. Kam přesně peníze půjdou? Co starostu Hýbnera motivuje k práci, a co mu energii naopak ubírá? Bude za rok a půl kandidovat znovu? Nejen o tom je další rozhovor v nové rubrice naší rejdakce "RADOSTI A STAROSTI STAROSTŮ".

"Všechno, do čeho jsme se v minulých letech pustili, se podařilo dotáhnout do vítězného konce," říká starosta Oskavy Stanislav Hýbner. Foto: -red-

Na co jste za poslední dva roky nejvíce pyšný? 

Určitě na práci všech zastupitelů, na množství získaných peněz z dotací a na všechny rozjeté i dokončené projekty. A nejvíc asi na solidaritu a vzájemnou pomoc občanů a všech složek záchranného systému při loňských povodních. Pomáhali zejména hasiči, zdejší i přespolní občané, Olomoucký kraj…

Jaká věc se naopak moc nepovedla? 

Musím říct, že máme asi štěstí, protože vše, do čeho jsme se v minulých letech pustili, se podařilo dotáhnout do vítězného konce.

Jaký projekt nebo investici byste rád do příštích voleb ještě stihnul připravit nebo realizovat?

Dokončujeme opravu komunitního domu pro seniory se zázemím pro sportovní činnost, pro posilování. Dále dokončujeme opravu interiéru kulturního domu a opravu interiéru tělocvičny pro školu i sportovce. Chceme nakoupit nové zázemí pro naše fotbalisty formou modulárního systému buněk, které budou umístěny na fotbalovém stadionu. V rámci rekonstrukce elektrického vedení ČEZ opravíme veřejné osvětlení v centru obce, kde zmizí venkovní elektrické vedení, které půjde do země a objeví se zde nové sloupy pro osvětlení a rozhlas. Rozjeli jsme akci stavby 64 domovních čistíren v místních částech Bedřichov, Třemešek a Václavov, kde není možné realizovat centrální kanalizaci. Chystáme také opravu dvou místních komunikací v centru obce. Za pomoci krajské dotace chceme nakoupit našim hasičům nové dýchací přístroje. Budeme stavět moderní zázemí pro kulturní činnost na hřišti v místní části Mostkov a s přispěním dotace opravíme hřbitovní zdi ve Václavově. Připravujeme také projekt revitalizace veřejného prostranství u horních paneláků a projekt opravy prostranství u obchodního domu JEDNOTA s vybudováním nové zastávky. To vše v celkové investici okolo 60 miliónů korun s dotací 22 miliónů korun.

Jak hodnotíte spolupráci s ostatními zastupiteli, krajem, státem?

Práci se zastupiteli hodnotím jako výbornou, věcnou a konstruktivní. Myslím, že po dvanácti letech v zastupitelstvu už všichni vědí, co mají ode mě čekat, a naopak. Co se týče kraje a státu, zde bych zmínil snad jen neuvěřitelnou zátěž a byrokracii při získávání dotací a ještě větší papírovou zátěž po získání dotací, kdy probíhá neustálé mnohaleté prokazování účelovosti získaných prostředků - to je velmi náročné a zatěžující.

Kdy máte z Vaší práce největší radost a byly okamžiky, kdy jste chtěl se starostováním seknout?

Největší radost mám, když se podaří dokončit projekt, kterému jsme věnovali víc energie, než jsem si původně představoval, a pak je to ještě pozitivně bráno občany. Seknout se starostováním? Asi nikdy, ale nejvíce mne unavuje, když se setkám s lidmi, kteří, dle Werichova citátu ,,Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod“, hledají jen důvody, proč něco neudělat. To mě opravdu dosti unavuje, ať se jedná o práci s úředníky, firmami nebo občany.

Co Vás ve výkonu funkce za poslední dva roky nejvíce překvapilo?

Schopnost některých lidí negativně vnímat úspěšně dokončenou akci nebo opravenou věc. Například - opraví se chodník, který byl plný kaluží a volných dlaždic a někdo řekne - na co se to dělalo, když se po něm nechodí? A ono se chodí a neustále. Nebo se opraví veřejné osvětlení a další řekne, že je to nanic, protože pak v noci nevidí světla svého auta. To jsou věci, které by mě nikdy nenapadly…  A to zmiňuji jen ty slušné komentáře.

Šel byste do starostování znovu? Proč?

Zatím mám v plánu jít do voleb znovu, protože nemám dokončeny některé projekty, na kterých léta pracujeme. A hlavně si myslím, že ve třetím volebním období se nejlépe zúročí získané zkušenosti z práce. Otázku dalších období zatím neřeším…


RADOSTI A STAROSTI STAROSTŮ

Zajímá vás, o čem uvažuje starosta nebo starostka ve vaší obci nebo u „sousedů“? Jaké mají plány do budoucna a zda budou v příštích komunálních volbách znovu kandidovat? Šumperský Rej vyzpovídá pomocí sedmi otázek představitele malých vesniček, bývalých střediskových obcí i větších měst. Všichni odpovídají na stejně položené dotazy, z nichž ale často plynou různé odpovědi. Tak různé, jak odlišné jsou jednotlivé obce i jejich vedení.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava