František John: Hodně práce mám ještě před sebou

ROZHOVOR - František John starostuje už třetí funkční období v Zábřeze. Co ho na práci baví, a co ho naopak štve? Jaké projekty plánuje ve městě realizovat a v čem selhává stát? O tom všem, ale třeba i o komplikacích při přípravě cyklostezky do Postřelmova je následující rozhovor v rámci nové rubriky naší rejdakce "RADOSTI A STAROSTI STAROSTŮ".

"Na službě starosty se mi líbí obrovská šíře práce," říká František John. Foto: archiv

Na co jste za poslední dva roky nejvíce pyšný? 

Skutečností, ze kterých mám radost, je poměrně hodně. Než bych se dostal k výčtu investic, na které se od začátku svého starostování velmi zaměřuji, musím připomenout občany, kteří žijí v Zábřeze či kolegyně a kolegy z městského úřadu, z rady a zastupitelstva. Sám člověk moc nezvládne, důležitá je týmová práce. V Zábřeze žijí patrioti, lidé, kteří mají pozitivní vztah k našemu městu a k sobě navzájem. Myslím, že to je pro život ve městě to nejdůležitější. Ke kvalitnímu životu mají napomoci realizované a probíhající investice - například cyklostezka do Leštiny, nové dopravní hřiště, zrekonstruovaný atletický stadion, další zateplená škola, zrekonstruované ulice, nové parkoviště u nádraží, park Knížecí sady či smuteční síň. Velkou radost mám z kanalizace a vodovodu ve Václavově, i když tato investice za 40 milionů korun není moc vidět. Nejen proto, že je v zemi, ale i tím, že je v místní části Zábřeha. Nicméně je desítky let potřebná pro občany i přírodu. V oblasti vodohospodářství mě těší také přechod do vlastního provozování společností vlastněnou městy a obcemi, tedy občany, či nový vrt kvalitní pitné vody pro Zábřeh.

Jaká věc se naopak moc nepovedla?

Nejen Zábřeh, ale všechna města a obce trápí výpadky v příjmech způsobené nejen současnou pandemií, ale i rozhodnutími politiků na centrální úrovni. Změny v rozpočtovém určení daní Zábřeh připravily o desítky milionů korun. Ty finance nám chybějí, a i po provozních úsporách či snížení dotací se samozřejmě nejvíce projeví v odložení řady investic, které jsme chystali. Na Zábřeh (i Šumperk a okres Jeseník) se taky zapomnělo při nastavení dotační politiky EU v současném programovacím období, vláda město nezařadila do území takzvané ITI Olomoucké aglomerace. Z toho důvodu jsme nemohli čerpat z celé řady dotačních programů, či bylo čerpání limitované. Dlouhodobě na to upozorňuji, vidím to jako diskriminující pro město, a tím i naše občany. Z konkrétních projektů, který má dlouhodobě smůlu se zajištěním dotačních prostředků, musím jmenovat cyklostezku do Postřelmova. Ta musí být současně v části účelovou komunikací, její součástí je i nákladné přemostění vodního toku na hranici katastrů vedle obchvatu Postřelmova. Z těchto důvodů nemá projekt šanci na dotační podporu při současném nastavení programů, přitom je z důvodu bezpečnosti velmi potřebný. Řešení se ale najít musí. Vývoj posledního roku také pozdržel rozhodování investorů, kteří s námi jednali o obsazení průmyslové zóny. V době nejistot odložili investice.

Jaký projekt nebo investici byste rád do příštích voleb ještě stihnul připravit nebo realizovat?

Už od začátku svého starostování v prosinci 2010 neuvažuji stylem od voleb do voleb, považuji za správné mít dlouhodobou vizi, soustředit se na projektovou přípravu a realizaci investic. Projektová příprava zabere roky a je čím dál náročnější, považuji proto za úspěch i každý připravený projekt. Některé projekty ještě v přípravě hodně úsilí zaberou, například rekonstrukce sídliště Severovýchod, rekonstrukce náměstí Osvobození s vytvořením pěší zóny, rekonstrukce Masarykova náměstí, rekonstrukce staré radnice, cyklostezka do Rovenska či cyklodoprava ve směru Rájec. V letošním roce nás čeká například dokončení kanalizace ve Václavově a následné opravy povrchů cesty, chodníky si necháme na příští rok. Letos Zábřeh zatraktivní skatepark, vyhlídku na Humenci či nový park Knížecí sady. V rozpočtu 2021 máme i finance na vybudování parkoviště u stadionu. Z důvodu výpadku v příjmech města způsobených koronakrizí a vládními opatřeními jsme zatím nezahájili další významnou dlouhodobě potřebnou investici - rekonstrukci kulturního domu. Jen první etapa bude stát přes 50 milionů korun. Nyní to vypadá na zahájení v roce 2022, takže je nejvyšší čas chystat finance a soutěžit firmu - toto rozhodnutí je aktuálně před námi.

Jak hodnotíte spolupráci s ostatními zastupiteli, krajem, státem?

Velmi si cením spolupráce v radě města, rada je funkční tým složený z odborníků. S prací členů zastupitelstva a jejich podílu na směřování města jsem také velmi spokojen a myslím, že spokojeni mohou být i občané. Spolupráce s krajem je dlouhodobě odpovídající vzájemným rolím. Máme několik společných záměrů v oblasti sociální, zdravotní či dopravy. Vypadá to, že se Olomoucký kraj konečně zaměří na vybudování sportovní haly u jím zřizované střední školy, ta by samozřejmě vedle výuky sloužila i pro sportovní oddíly ve městě a vyžití občanů. Na stát si musím postěžovat, a to nejen v oblasti rozhodnutí, která způsobila výpadky v příjmech města v desítkách milionů korun, ale i špatné legislativy například v oblasti sociální, kdy města nemají dostatečné pravomoci postihnout občany, kteří se nechovají slušně. Za nesmyslné považuji také plánované změny v oblasti stavebních úřadů, mimo jiné nás to bude všechny stát mnohem více peněz.

Kdy máte z Vaší práce největší radost a byly okamžiky, kdy jste chtěl se starostováním seknout?

Velkou radost mám vždy z toho, když vidím, jak realizované investice ožijí lidmi a slouží podle našich předpokladů. Cyklostezka plná cyklistů a bruslařů, kopce obsazené sáňkujícími dětmi, bazén plný spokojených návštěvníků, běžci na stadionu. Často to nemusí být nákladné projekty, například Hlubinka, revitalizovaný břeh Moravské Sázavy. Pozitivní je také vidět před lety zasazené stromy, jak rostou a košatí se, či rozkvetlé záhony. Demotivující jsou pro mě naopak špatná rozhodnutí na úrovni centrální státní správy, která se projevují drastickým poklesem financí měst a obcí či legislativou, jež nám nedává možnost řešit některé nešvary ve společnosti. Jde například o skupiny nepřizpůsobivých občanů se státem vypěstovanou nárokovou mentalitou financovanou státními sociálními příspěvky bez toho, aby něco společnosti museli vracet. Demotivující je i dotační systém obecně. Jsem pro to, aby se dotace v řadě programů postupně zrušily a posílily se přímo rozpočty měst a obcí. Některé dotace jsou mimo jiné nespravedlivé a často i neefektivní.


Co Vás ve výkonu funkce za poslední dva roky nejvíce překvapilo?

Určitě obnova atletického oddílu v návaznosti na rekonstrukci hřiště u ZŠ Boženy Němcové a atletického stadionu, pozitivní a masivní zájem dětí o sport. Tímto zájmem jsme odůvodnili i další investici do skateparku, uvažujeme nad lezeckou stěnou. Sportovní či společenské aktivity přibrzdila koronakrize, ale brzy se snad všechno opět rozběhne.

Šel byste do starostování znovu? Proč?

Jednoznačně ano – na službě starosty se mi mimo jiné líbí obrovská šíře práce, velké množství témat. Mám město a náš region rád a velmi si cením toho, že mi občané dali důvěru, abych pro ně pracoval. To není fráze. Navíc mám i po těch letech obrovské množství práce před sebou.


RADOSTI A STAROSTI STAROSTŮ

Zajímá vás, o čem uvažuje starosta nebo starostka ve vaší obci nebo u „sousedů“? Jaké mají plány do budoucna a zda budou v příštích komunálních volbách znovu kandidovat? Šumperský Rej vyzpovídá pomocí sedmi otázek představitele malých vesniček, bývalých střediskových obcí i větších měst. Všichni odpovídají na stejně položené dotazy, z nichž ale často plynou různé odpovědi. Tak různé, jak odlišné jsou jednotlivé obce i jejich vedení.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava