Jubilejní desátý ročník Dne řemesel přilákal davy zájemců. Podívejte se na fotky

Šumperský „točák“ patřil první zářijový pátek už tradičně Dni řemesel. Na oblíbenou akci, kterou pořádá Střední škola řemesel v Šumperku ve spolupráci s významným místním zaměstnavatelem firmou Škoda Pars, míří každoročně stovky návštěvníků. Výjimkou nebyl ani jubilejní desátý ročník, který představil žákům základních škol a široké veřejnosti rozsáhlou paletu oborů, jež jsou na jedné z největších středních škol svého druhu v regionu vyučovány.

Den řemesel baví děti i dospělé. Foto: sšř

Tradiční přehlídka učebních a studijních oborů, kterou se organizátoři snaží přispět k popularizaci řemesla, upozornit na potřebnost odborného vzdělávání i dobré vyhlídky absolventů technických oborů, se i letos těšila značnému zájmu, a to nejen u budoucích středoškoláků. Ten, kdo si nenechal tuto akci ujít, se mohl, ať již upřel zrak kamkoli, přesvědčit o tom, že Střední škola řemesel v Šumperku drží krok s dobou, že reaguje na zrychlující se trendy digitalizace a robotizace a dělá vše pro vytváření těch nejlepších podmínek pro výchovu a vzdělávání vysoce kvalifikovaných absolventů splňujících nároky 21. století.  

Obchodníci, jejichž obor škola postupně inovuje do podoby e-commerce, nechali zájemce proniknout do online prostoru. Programování robotů, principy chlazení, fungování klimatizace, základy funkce fotovoltaiky a solární energie přiblížili žáci a pedagogové elektro oborů. Svařování bylo zase doménou zámečníků. Prezentovali jej ukázkami práce kolaborativního robota i způsoby využití svařovacího trenažéru s vizualizací ve výuce. Kdo měl zájem, byl zasvěcen do tajů navrhování nábytku v 3D programu Rhinoceros a dozvěděl se, co vše se žáci naučili během praxí v zahraničí, kam pravidelně v rámci projektů Erasmus+ vyjíždí. Strojírenské obory, jedny z nosných oborů Olomouckého kraje, představily vedle konvenčních a CNC obráběcích strojů také řadu inovativních pomůcek a zařízení, jež škola v reakci na měnící se požadavky trhu práce zavádí do výuky i díky podpoře a úzké spolupráci s místními firmami.

Škola má 900 žáků, o třetinu více než před třemi lety

„S finanční a odbornou pomocí spolupracujících firem a institucí se nám podařilo za posledních pár let vybavit moderními pomůckami a přístroji například učebnu robotiky a 3D technologií, zavést do výuky kooperativního robota či výukové CNC frézovací centrum. V pořadí třetí úspěšná sbírka, kterou jsme uzavřeli v červnu, umožní žákům strojírenských oborů využívat přímo ve třídě CNC soustruh s nejmodernějšími řídícími technologiemi,“ potvrzuje výsledky dobrých vztahů s firemními partnery a podporovateli ředitelka školy Irena Jonová.

Šíří oborů, vysokou úrovní výuky, úspěchy žáků, moderním vybavením, přátelskou atmosférou, odborností a přístupem pedagogů láká Střední škola řemesel v Šumperku čím dál více zájemců o studium. Ročně připraví pro pracovní trh či studium na vysoké škole dvě stě padesát absolventů. Studuje zde přes 900 žáků, což je téměř o třetinu více než před třemi lety. „Zvyšující se zájem o studium na naší škole nás samozřejmě těší. O to více si uvědomujeme, že v souvislosti s pokračujícím rozvojem školy je nevyhnutelné co nejdříve přistoupit k realizaci přístavby, která by se měla uskutečnit jako křídlo navazující na hlavní budovu školy,“ přiblížila další plány Střední školy řemesel v Šumperku Jonová.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček