Dvojitá sláva v Bludově: Lidé spatří proměnu kaple a novou výstavu slavného rodáka

BLUDOV - Dvě kulturně významné události chystá na sobotu 18. května obec Bludov. Lidé si mohou poprvé prohlédnout proměnu interiéru Kaple svatého Kříže a ve stejný den také představí novou výstavu Galerie Adolfa Kašpara.

Kaple bude sloužit jako místo k meditaci, odpočinku a hloubání. Foto: archiv

Slavnostní program zahájí otevření kapličky, která byla v roce 2015 postavena jako replika původního objektu z 1. pol. 19. století. Nový interiér kaple navrhl a realizoval Jan Tomíček, čerstvý držitel titulu mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje.  

Kaple, která v minulosti sloužila jako pohřební prostor, inspirovala autora k vytvoření místa k meditaci, odpočinku i hloubání. „Pro mnoho lidí klasické náboženské formulování není způsob, jakým by nahlíželi na svět. Přesto mnoho z nás říká, že má svou víru, věří, že je něco mezi nebem a zemí. Toto je dostatečně nosná myšlenka, aby se jí věnoval prostor. Naslouchání potřebě lidí, kteří uvažují jinak, stejně jako i pro tradičně věřící, nebo jen hledající chvíli ticha, vyústí ve vytvoření místa oddechu nebo zastavení,“ vysvětlil ideu využití prostoru kapličky v centru Bludova Jan Tomíček.

Kaplička bude slavnostně otevřena ve 14 hodin hudbou a verši, chybět nebude ani úvodní slovo, kterého se ujme autor nového interiéru, duchovní zdejší farnosti Páter Otto Sekanina a místostarosta obce Pavel Ston.

Výstava připomíná slavného rodáka

O hodinu později a o kousek dále, v Galerii Adolfa Kašpara dostane prostor umění, které připomíná jednoho z nejvýznamnějších rodáků Bludova -  ilustrátora, malíře a grafika Adolfa Kašpara. Tentokrát půjde o výběr ilustrací z románu Aloise Jiráska U nás. Výstava připomíná 90. výročí úmrtí Adolfa Kašpara.

„V letošním roce si také připomínáme přesně 100 let od vydání prvního dílu Jiráskova obsáhlého čtyřdílného historického románu U nás, a to je příležitost představit další z ilustračních souborů, které našeho malíře proslavily. Celý konvolut originálů, obsahující více než 400 kreseb, je uložen ve sbírce Vlastivědného muzea v Šumperku, přesněji Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích,“ uvedla kurátorka výstavy Pavlína Janíčková s tím, že návštěvníci budou moci obdivovat vybrané akvarely, které jsou ukázkou Kašparova neobyčejného a ojedinělého ilustračního umění a citu pro pochopení myšlenkového poslání literární předlohy. „Práce na obrazovém doprovodu k románové kronice U nás Kašpara těšila a vzniklo tak dílo, které v sobě spojuje dokumentární a umělecké kvality v dokonale harmonickém celku,“ dodala kurátorka.

Slavnostní událost bude doplněná o hudební doprovod. Účast na vernisáži přislíbili také vnuci Adolfa Kašpara, bratři Horníkovi i se svými potomky. Ojedinělé setkání začíná v 15 hodin. Po slavnostním zahájení výstavy, která je výjimečná už jen tím, že je zpřístupněná nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně, jsou všichni hosté i návštěvníci zváni k „jednomu stolu“, tedy na občerstvení do prostor kavárny v Zámecké oranžerii.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava