Investice do fotovoltaické elektrárny na rodinný dům se vrátí už za pět let

Co je to fotovoltaika a jak funguje? Kolik stojí fotovoltaická elektrárna na rodinný dům a jaké jsou možnosti získání dotace? Nejen na tyto otázky odpovídá Pavel Zlatnický, technický ředitel a vedoucí divize fotovoltaických elektráren společnosti SULKO.

Společnost SULKO svým zákazníkům usnadňuje cestu k energetické soběstačnosti. Foto: red

Co je to fotovoltaika a jak funguje?

Fotovoltaika je zařízení, které mění sluneční záření na elektřinu pomocí fotovoltaického jevu. Zjednodušeně řečeno paprsky slunečního záření dopadají na solární články a svojí energií uvolňují elektrony, které vytváří stejnosměrné elektrické napětí. To se při uzavření obvodu přemění na elektrický proud. Jednotlivé fotovoltaické články se zapojují do větších celků, což jsou obecně známé fotovoltaické panely. 

Z čeho se skládá fotovoltaická elektrárna (FVE)? 

Fotovoltaika se skládá z fotovoltaických panelů, střešní konstrukce pro uchycení panelů, střídače, který přemění stejnosměrné na střídavé napětí a případně akumulačních baterií. Pro propojení těchto komponent je systém dále složen z elektrorozvaděče, kabeláže, napojení na el. síť a v poslední době se instaluje čím dál častěji i tzv. wallbox neboli nabíječka elektromobilů.

Kolik stojí FVE na rodinný dům? 

Cena se po odečtení dotace pohybuje od 250 do 350 tisíc Kč. Tato cena je včetně kompletní instalace FVE s akumulátory i wallboxem.

Kolik je zmiňovaná dotace na FVE pro soukromé osoby? 

Dotace se pohybuje podle výkonu instalované FVE, až do maximální částky 205 tis. Kč. Dále je možné získat dotaci 40 tis. Kč pro instalaci wallboxu. Takže při instalaci FVE s wallboxem může být dotace až 245 tis. Kč. Navíc v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezkém kraji je možné získat dotaci dalších 10 % z celkové ceny FVE.

"Po instalaci zajišťujeme i dlouhodobý servis a on-line kontrolu funkčnosti"

Jaká je návratnost investice do FVE? 

Při využití dotací a při současných cenách elektřiny je návratnost přibližně 5 let. 

Jaká je životnost FVE? 

Životnost jednotlivých komponentů je závislá na kvalitě provedení montáže a výrobci jednotlivých komponent. V našem řešení je předpokládaná životnost FV panelů 30 let, střídače s bateriemi 15 let a spojovací materiál a nosná konstrukce vydrží i 50 let.

Jaké je vaše řešení projektů fotovoltaických elektráren? 

Stavbu FVE řešíme na klíč, tzn. včetně veškerého papírování. Vyřídíme za Vás jak schvalovací proces s distributory elektrické sítě (ČEZ, PRE, EG.D neboli EON), tak i zajištění žádosti o dotace. Dále je samozřejmostí odborná konzultace pro zvolení nejvhodnější technologie pro danou nemovitost, příprava projektové dokumentace a samozřejmě kompletní montáž a zprovoznění. Po instalaci zajišťujeme i dlouhodobý servis a vzdálené připojení systému na cloudové uložiště s on-line kontrolou funkčnosti.

Jaké jsou vaše další přednosti?

Určitě zázemí a možnosti renomované firmy, která působí na trhu již od roku 1993 a má zastoupení po celé ČR. Dále používáme opravdu kvalitní komponenty silných partnerů zabývajících se výrobou dílů pro FVE v celosvětovém měřítku.


Které značky tedy preferujete?

Střídače, baterie, wallboxy a všechny komunikační prvky používáme značky SOLAX Power .

FV panely, které dodáváme, jsou převážně od výrobců LONGI SOLAR, LEAPTON, Suntech nebo JinkoSolar.

Ostatní elektro komponenty preferujeme od výrobců jako Schneider, EATON, OEZ, SALTEK .





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava