Vedení města odvolalo šéfa komise strategického rozvoje. Protestoval proti stavbě Lidlu

ŠUMPERK - Personální dohru má vypjaté jednání šumperských zastupitelů o změně územního plánu a stavbě supermarketu Lidl v lokalitě Šumavská. Jeden z největších kritiků kontroverzního záměru Karel Hošek byl včera odpoledne odvolán z pozice předsedy komise strategického rozvoje.

"Moje iniciativa společně s obyvateli ze Šumavské prozatím ochránila město před neřízeným uspokojováním korporátních zájmů," uvedl odvolaný Karel Hošek. Foto: -red-

"Předseda komise ztratil naši důvěru, a to především zveřejňováním nepravdivých a zavádějících informací na sociálních sítích, které poškozují město a mystifikují občany," píše ve svém prohlášení vedení města.

Karel Hošek kritizoval nepřipravenost plánované změny územního plánu v lokalitě Šumavská. Na netransparentní proces  a chybějící diskuzi s občany upozornil také na posledním zasedání zastupitelů 22. dubna. Mimo Hoška záměr města kritizovala řada zastupitelů napříč politickým spektrem a jako občan proti vystoupil i hejtmanův náměstek pro strategický rozvoj Jan Šafařík. Zatímco člen vedení Olomouckého kraje si od představitelů šumperské radnice vysloužil posměšné komentáře, Karla Hoška Rada města zbavila funkce.

Hošek se brání

"Stojím si za svým postupem proti 5. změně územního plánu, který vedl ke stažení nepřipraveného, neprojednaného a až toxického materiálu. Moje iniciativa společně s obyvateli ze Šumavské prozatím ochránila město před neřízeným uspokojováním korporátních zájmů či arbitrážním soudům za zmařenou investici. Jsem si jist, že jsem neuvedl žádnou nepravdivou informaci," brání se Karel Hošek.

Bývalý předseda komise strategického rozvoje zároveň dodal: "Děkuji vedení města za dosavadní spolupráci, byť byla díky nepředkládání materiálů do komise několik měsíců paralyzována. Doufám, že s novým předsedou získá komise opět přístup k připravovaným projektům a dokumentům a bude moci pomáhat městu lépe připravovat své investiční záměry."

Novým předsedou komise bude bývalý zaměstnanec stavebního úřadu Abayomi Omishore. "V jeho osobě spatřujeme velké předpoklady pro profesionální výkon v této funkci," věří členové Rady města.

"Vítejte v klubu odvolaných"  

Karel Hošek není prvním odvolaným předsedou komise nebo jiného strategického orgánu města v tomto volebním období. Současné vedení v rámci politických šarvátek odvolalo v minulosti například předsedu grantové komise, předsedu dozorčí rady Domu kultury, člena dozorčí rady divadla, členy vedení městských společností VHZ a PMŠ a další.

"Pane Hošku, vítejte v klubu odvolaných bývalých členů," komentuje aktuální krok radnice na městském Facebooku například Radoslav Sturm. 

Lokalita Šumavská se na zastupitelstvo vrátí

Vedení města se snažilo prosadit smlouvu se společností Lidl a změnu územního plánu na jednání zastupitelstva 22. dubna. Proti nedostatečně připravenému materiálu se ale zvedla vlna kritiky nejen u řady městských zastupitelů, ale rovněž u obyvatel Šumperka. Vznikla dokonce petice, kterou podepsaly těsně před konáním zastupitelstva tři stovky lidí. Z toho důvodu nakonec starosta Tomáš Spurný před jednáním zastupitelů materiál stáhl a nechal ho projednat pouze jako informativní.

Téma se má vrátit na stůl v nejbližší době. "Město se bude všemi silami snažit, aby se minimalizovaly dopady na obyvatele domů, kteří již v lokalitě žijí a bude podnikat kroky k tomu, aby se nezhoršila dopravní situace v lokalitě. Na tom nyní hodláme intenzivně pracovat, zároveň budeme s investory vyjednávat ty nejlepší podmínky s ohledem na současné a budoucí obyvatele i na městskou pokladnu. Teprve poté může být tato změna územního plánu opětovně projednávána," slíbil starosta Spurný.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNEK: Nerozumíte tomu a lžete. Vmetla radnice občanům a stáhla návrh na smlouvu s Lidlem




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava