Nerozumíte tomu a lžete. Vmetla radnice občanům a stáhla návrh na smlouvu s Lidlem

ŠUMPERK - Vedení šumperské radnice stáhlo ve čtvrtek 22. dubna projednávání změny územního plánu v lokalitě Šumavská, jejíž součástí byla i stavba dalšího supermarketu, proti které lidé protestovali a sepsali petici. Zastupitelé pak dostali v průběhu zasedání upravené informace k celé záležitosti.

Lidé v Šumperku podepisovali petici proti stavbě supermarketu Lidl. Smlouvu s obchodním řetězcem chtělo vedení města schválit na jednání zastupitelstva uplynulý čtvrtek. Foto: FB/Šumperáci

„Nesmysly a lži, které se objevily v médiích a v peticích, tam byly zásadní nesmysly. Tam se psalo, že chceme něco schválit, aniž bychom to projednali s občany. To byla snůška nesmyslů,“ uvedl v průběhu jednání Tomáš Spurný, starosta města.  

„Nemluvte o tom, že lidé jsou hysteričtí a zbytečně se bojí. Myslím, že jejich obavy ze stavby supermarketu byly naprosto oprávněné,“ kontroval zastupitel Radovan Auer. „Kromě pořízení změny územního plánu jste nám již předložili ke schválení i smlouvu o spolupráci města s Lidlem a společností Byty Šumavská, to je přinejmenším předčasné,“ doplnil další ze zastupitelů Bronislav Suchý.

Podle vedení radnice iniciátoři petice špatně čtou. Hromy a blesky z úst představitelů města létaly i směrem k přítomnému Janu Šafaříkovi, krajskému náměstkovi, který na jednání vystoupil jako občan města. Také on postup radnice kritizoval, za což si vysloužil ostrou reakci od místostarosty Jakuba Jirgla. „Je tragické, že hejtmanův náměstek pro strategický rozvoj nerozumí územnímu plánování,“ vmetl Šafaříkovi.

Architekt: město postupuje příkladně

Postup radnice naopak hájil přítomný zpracovatel změny územního plánu architekt Jakub Kynčl: „Při přípravě změny územního plánu postupuje město příkladně, neumím si představit, jak by to šlo lépe.“

„To, co se tady dnes představilo, bylo úplně něco jiného, než co jsme měli původně projednávat. Co se tady dnes prezentovalo, můžeme těžko diskutovat, protože jsme se s tím nemohli seznámit předem. S obyvateli města se nejedná, zatímco s investory ano. Požádal bych všechny zastupitele, aby se zamysleli, jestli jim tohle přijde normální,“ dodal Karel Hošek, předseda komise pro strategický rozvoj města.

Ex-starosta: Nebyly dodrženy nastavené postupy 

„Myslím, že za komunikaci města v celé této záležitosti bychom se měli trošinku omluvit,“ vstoupil do diskuze také Michael Kohajda, člen Rady města. Názor vyjádřil i ex-starosta Zdeněk Brož: „Jsou nastaveny nějaké postupy projednávání, které jste nedodrželi. Před zastupitelstvem by měla takové materiály posoudit odborná komise. Pokud nechcete dávat materiály do komisí, tak komise raději zrušte.“

Oba názorové tábory se nakonec shodly aspoň na tom, že v lokalitě Šumavská se městu nabízí ojedinělá historická příležitost rozvinout pro výstavbu bytů a domů obrovské území, kde v budoucnu mohou bydlet tisíce lidí.

Starosta: Prioritou je zajištění parcel pro bydlení

„Všechny strany a hnutí jsme měli ve volebních programech na první místě zastavení odlivu lidí ze Šumperka a zajištění nových parcel pro stavbu bytů a domů. K tomu by mělo směrovat naše společné úsilí,“ uzavřel diskuzi starosta s tím, že na některém z dalších jednání zastupitelstva se bude lokalita Šumavská diskutovat znovu.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava