Situace je stále vypjatá. Po povodních chybí základní věci. Lidé bourají domy

OKRES – Situace na Šumpersku, a hlavně na Jesenicku je i týden po opadnutí vody stále vypjatá. Ačkoli spoustu problémů se daří řešit rychle, řada potíží přetrvává. Nejezdí veřejná doprava, někde neteče pitná voda, problémy jsou s dodávkami plynu a elektřiny. Domy jsou promáčené a zima je na obzoru. Problémy jsou zejména na severu regionu.

„Aktuálně řešíme vysoušeče a dodávky teplé vody do části sídliště Na Holbě,“ uvedl Marek Kostka, starosta Hanušovic. 

Za kopcem, tedy na straně Jesenicka, je situace ještě horší. V řadě obcí mají lidé přímo existenční problémy, protože jim neteče teplá voda a nejde elektřina. Voda se roznáší v PET lahvích nebo si ji lidé čerpají z přistavených cisteren.

Obrovské problémy jsou na Jesenicku s veřejnou dopravou – mnohé silnice úplně zmizely z povrchu země, zničené jsou i železniční tratě.

„V některých případech je až neuvěřitelné, že voda prakticky odnesla celý silniční svršek a nezbylo vůbec nic. Asfalt odplul po vodě pryč a ta komunikace v terénu prakticky neexistuje. To jsou dramatické případy silnice I/44 a řeky Bělá,“ uvedl Václav Koblenc z Ředitelství silnic a dálnic.

K zemi půjde asi dvacet domů

Na Jesenicku půjde k zemi v první vlně zhruba dvacet poškozených domů, které už nejdou opravit. Na Šumpersku je situace daleko příznivější. Okresnímu městu se velká povodňová vlna těsně vyhnula.

„Situace je již pod kontrolou a díky společnému úsilí se nám daří postupně obnovovat běžný život v regionu," dodal Miroslav Adámek, starosta Šumperka a předseda krizového štábu.




INZERCE
SPEA SPEA

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček