Ve škole závodili roboti. Naprogramovaly je děti ze základních škol

ŠUMPERK – Jenom dvě hodiny stačily dětem ze základních škol na to, aby postavily a naprogramovaly roboty, se kterými pak závodily v budově šumperské průmyslovky. Vozítka postavená z Lega soutěžila ve čtvrtek 8. února v tom, které nejrychleji a nejpřesněji projede zadanou trasu.

Žáci základních škol postavili a naprogramovali vlastní roboty. Foto: rej

„Tratě byly celkem dvě a lišily se třeba počtem a charakterem zatáček. Vozítka měla v přední části zabudované čidlo, které bylo pomocí programu řízené tak, aby sledovalo černou čáru na závodní desce. V případě, že se vozítko od trasy odchýlilo, muselo se samo vrátit zpět,“ vysvětlil Roman Unzeitig, garant soutěže.  

Soutěže se v budově vyšší odborné a průmyslové školy zúčastnily týmy ze sedmi základních škol, které na startovní čáru postavily celkem devět vozítek – robotů.

Chyb bylo minimum

Čára, kterou museli roboti při jízdě sledovat, a případně se i vyhýbat překážkám, měla na tloušťku jen 30 milimetrů. „Pokud se od ní vozítko odchýlilo, muselo se podle dětmi zadaného programu opět vrátit zpět na čáru. Při zastavení nebo poruše následovala penalizace, té však bylo minimum vzhledem k vysoké kvalitě znalostí mladých programátorů,“ dodal Unzeitig.

Soutěže v robotické jízdě pořádá šumperská průmyslovka ve spolupráci s firmou Škoda Pars pravidelně.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Radio Haná
INZERCE
TV Morava