Silničáři ovlivňovali zakázky, odhalil audit. Vedení kraje se pře, zda odvolá ředitele Foltýnka

KRAJ - Ovlivňování veřejných zakázek. Přímý střet zájmů. Prokázání nestandardních vztahů mezi zástupci Správy silnic a dodavateli veřejných zakázek. Taková a další hrubá pochybení odhalil forenzní audit na Správě silnic (SSOK). Podle informací REJ.cz část koalice na Olomouckém kraji požaduje hlavu ředitele Petra Foltýnka. Hejtmanův náměstek pro dopravu Michal Zácha vedení SSOK obhajuje.

Ředitel Správy silnic Olomouckého kraje Petr Foltýnek (vlevo) a hejtmanův náměstek pro dopravu Michal Zácha na snímku z července 2021. Foto: olkraj.cz

Výsledky auditu veřejných zakázek a smluvních a obchodních vztahů Správy silnic, příspěvkové organizace Olomouckého kraje, dostali minulý týden na stůl všichni krajští zastupitelé. Píše se v něm mimo jiné:

"Zadávání veřejných zakázek provází netransparentnost zadávacího procesu, kdy v některých případech vznikají důvodná podezření o nelegitimním ovlivňování tohoto procesu, s cílem omezit či zvýhodnit některé dodavatele v soutěži. V některých případech byly prokázány nestandardní vztahy mezi zástupci SSOK a dodavateli veřejných zakázek, což nežádoucím způsobem ovlivnilo průběh a výsledek výběrového řízení. U veřejných zakázek přidělených zaměstnancům SSOK lze identifikovat přímý střet zájmů."

Odvolat, či neodvolat?

Mnohostránkový dokument, který upozorňuje na řadu problémů při zadávání veřejných zakázek, nazvedl ze židle některé členy vedení kraje. Podle informací z důvěryhodného zdroje byly výsledky forenzního auditu tématem lednové koaliční schůzky na hejtmanství. Část z přítomných požadovala okamžité odvolání ředitele SSOK Petra Foltýnka. Zástupci ODS v čele s náměstkem pro dopravu Michalem Záchou ale měli využít právo veta, které plyne z koaliční smlouvy, a odmítli personální změny ve vedení Správy silnic.  

"Závěry všech forem analýz ukázaly na zjevný koncepční nedostatek u veřejných zakázek malého rozsahu, kdy dochází k opakovanému oslovování téhož okruhu dodavatelů, nebo k oslovování nerelevantních (či zdánlivě relevantních) dodavatelů, což vede k vytváření fiktivního konkurenčního prostředí příznivého pro možné dohody mezi dodavateli, a má tak nežádoucí dopad na průběh výběrových řízení," pokračuje zpráva kontroly.

Opozice: obvinění jsou vážná

Nelichotivé nálezy forenzního auditu, které se nyní dostaly ke krajským zastupitelům, chce vysvětlit opozice. "Výsledky auditu nejsou dobré. Padají vážná obvinění. Je nutné sjednat okamžitou nápravu. A pokud vedení SSOK nedokáže problémy uspokojivě vysvětlit, je potřeba vyvodit důsledky, třeba i personální," uvedl bývalý hejtman a nynější opoziční zastupitel za hnutí ANO Ladislav Okleštěk.

Redakce Rej.cz se pokusila zajistit také vyjádření hejtmanova náměstka pro dopravu Michala Záchy. Ten ale možnost odpovědět na otázky rejdakce nevyužil a přes tiskové oddělení Olomouckého kraje vzkázal, že se k celé věci vyjádří až po dalším jednání Rady Olomouckého kraje. 



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit