Místo vlajky Moravy vyvěsila radnice omylem prapor politické strany

ŠUMPERK – Až odborník z České vexilologické společnosti upozornil šumperskou radnici na to, že vyvěšuje špatnou vlajku. Místo moravské zástavy totiž na budově městského úřadu vlál prapor politického uskupení Moravané. Stejného omylu se s největší pravděpodobností dopustilo více měst a vesnic v regionu.

Na budově radnice v Šumperku visel dlouhé roky prapor politické strany Moravané. Foto: archiv

„Na budově městského úřadu v Šumperku nevisí prapor Moravy, ale ve skutečnosti prapor politické strany Moravané, kterýžto si její členové odhlasovali na svém stranickém sněmu v Kojetíně. Tato strana nemá od nikoho právo rozhodovat o symbolech historických zemí našeho státu,“ uvedl v dopise adresovaném šumperským zastupitelům Jindřich Žaludek ze zmiňované společnosti, která se zabývá historií a významem vlajek.  

Radnice omyl přiznala

Jak prapor Moravy, tak i znak politického uskupení, jsou si velmi podobné. Šumperská radnice omyl přiznala a slíbila jeho nápravu. „Vlajka s moravskými symboly byla vyvěšena na podnět občanů v dobré víře, že se jedná o moravskou vlajku. Dopis pana Žaludka jsme vzali na vědomí, a protože jeho argumenty se jeví jako věrohodné a správné, tak jsme vlajku vyměnili,“ dodala mluvčí města Soňa Singerová.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava