Charita získala nové kyslíkové koncentrátory, poptávka po nich kvůli covidu strmě roste

ŠUMPERK - O kyslíkové koncentrátory je zájem jako nikdy dříve. Sotva pracovníci půjčovny zdravotních pomůcek šumperské Charity tři nové přístroje vybalili a přidělili jim evidenční čísla, hned putovaly do terénu. Kromě těžce nemocných pacientů v domácí péči je totiž stále více potřebují lidé při domácím léčení po Covidu-19.

„Mnoho pacientů, kteří měli vážnější průběh, potřebuje po prodělané nemoci podpořit dýchání. Kyslíkový koncentrátor není levné zařízení, takže pro většinu zejména starších lidí je jeho zakoupení finančně nedostupné a jediným možným řešením je jeho zapůjčení v naší organizaci,“ říká ředitelka Charity Šumperk Jana Bieliková. 

Charita mohla nové přístroje pořídit díky daru Nadace ČEZ. Druhou část grantu od energetiků využila na odměny pro zdravotní sestry v terénní péči za jejich koronavirové nasazení. 

Terénní práce je nedoceněná

„Za celý rok 2020 nevyhlásilo Ministerstvo zdravotnictví žádný dotační program, který by nepostradatelnou péči zdravotnic v covidovém období alespoň částečně ocenil. Na terénní práci se hrozně zapomíná, přitom je pro společnost velmi důležitá a nezbytná. Navazuje na péči nemocniční a ambulantní, jen se tak o ní nepíše a nemluví,“ dodává Jana Bieliková.

"Grant ve výši 80 tisíc získala šumperská Charita díky uživatelům aplikace EPP – Pomáhej pohybem, jejichž energii přeměnila Nadace ČEZ na finance," uvedl pro Rej.cz Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ.

Charita Šumperk poskytuje terénní zdravotní a sociální péči v domácím prostředí uživatelům pro oblast Šumperska, Hanušovicka a Staroměstska. Věnuje se také péči o umírající pacienty, kterým zajišťuje komplexní péči, aby jejich poslední dny života byly důstojné, netrpěli bolestí a měli možnost být v kruhu svých nejbližších. 

O kyslíkové koncentrátory je zejména mezi staršími lidmi velký zájem. Charita Šumperk má nyní k dispozici tři nové přístroje. Foto: -red-



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava