Kdy (ne)potřebujete stavební povolení na maringotku, tiny house a další příbytky?

Nadchla vás představa, že byste vedle svého domu na zahradě postavili romantickou maringotku pro hosty? Nebo chcete sami žít v malém mobilním domě? Realitní kancelář Mrkni na reality popisuje, kdy na takové obydlí potřebujete stavební povolení a co dalšího pohlídat.

Michal Kleštinec a Miroslav Partisch z realitní kanceláře Mrkni na reality vám poradí a pomohou. Foto: mrkni

Maringotky, tiny houses, jurty, mobilní domy a další příbytky, jsou poslední roky v kurzu. Než je však umístíte k sobě na zahradu či kamkoliv jinam, je potřeba prověřit, zda a jak to můžete udělat.

Povolení potřebujete vždy, když ve stavbě trvale bydlíte

Hned na začátku je dobré zjišťovat, zda k malému bydlení, ať už má jakoukoliv podobu, potřebujete stavební povolení, nebo byste jej měli alespoň ohlásit.

„Rozhoduje řada detailů. Obecně ale platí, že příbytek budete muset s úřady řešit vždy, když je určen k trvalému bydlení či rekreaci, pokud je napojený na inženýrské sítě, je-li využíván dlouhodobě nebo pokud není mobilní (je pevně spojen se zemí),“ vysvětluje Miroslav Partisch z realitní kanceláře Mrkni na reality

Hodí se také vědět, že maringotky, tiny houses a další malé přístavky jsou většinou podle zákona považovány za tzv. výrobky plnící funkci stavby. To znamená, že k jejich výstavbě nedochází přímo na staveništi, ale jsou na pozemek umístěny.  

Přestože jakýkoliv výrobek plnící funkci stavby musí mít územní souhlas, není třeba kvůli němu vyřizovat stavební povolení (pokud není určen k trvalému bydlení, není připojen k inženýrským sítím apod.) 

U kterých příbytků se papírování vyhnete?

Je tedy rozdíl, jestli si na svou zahradu přivezete maringotku s SPZ a schopnou kdykoliv odjet, nebo na ni umístíte tiny house bez kol a s pevným přívodem elektřiny či vody. Pro zjednodušení pár konkrétních příkladů.

Maringotky a karavany

Pokud jde o klasickou maringotku (nebo karavan) na čtyřech kolech, která může kdykoliv odjet, žádné papírování řešit nemusíte. Když ji však na pozemku máte dlouhodobě a slouží k trvalému bydlení, úřadům se nevyhnete.

Tiny houses 

Tiny houses neboli modulové domy v drtivé většině případů potřebují buď stavební povolení, územní souhlas, nebo je aspoň musíte ohlásit úřadům. Papírování se naopak můžete vyhnout u mobilních domů (mají kola, nebo jsou jinak mobilní).

Jurty

Bez komunikaci s úřady se u nich obejdete, pokud mají průměr menší než 5,64 m2, neslouží k trvalému bydlení a nejsou pevně spojené se zemí.

Zahradní domky, nářaďovny a další drobné stavby

Pokud tato stavení nevyužíváte k bydlení, patří mezi tzv. drobné stavby, kvůli kterým není třeba běhat po úřadech. Mají-li zastavěnou plochu maximálně 40 m², nemusí domek projít kolaudací, navíc jej můžete postavit i bez stavebního dozoru.

Tiny house na kraji lesa jen tak nepostavíte

Je také důležité, kam plánujete drobný domek umístit. Ne každá maringotka či tiny house může stát všude, roli opět hrají zdánlivé detaily.

„Pokud v příbytku chcete trvale bydlet, nebo jej poskytovat k rekreaci, musí stát na pozemku, který je určený k těmto účelům. Takže například tiny house nemůžete postavit na kraji lesa, ale pouze na místě zahrnutém v územním plánu dané obce. Stejně tak malou stavbu nelze umístit bez souhlasu majitele pozemku,“ doplňuje a uzavírá Michal Kleštinec, spolumajitel realitní kanceláře Mrkni na reality.   

Pokud plánujete pořízení tiny house, stylové maringotky nebo mobilního domu, v Mrkni na reality vám rádi budou k ruce.

Další informace a kontakty najdete na webu www.mrkninareality.cz.  

 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

VSTUP DO DISKUZE



INZERCE
Kickbox K1
INZERCE
Auto _ Kubíček