Šumperk se zapojí do hledání dárce kostní dřeně pro Šimonka

Ve středu 27. července se v Transfúzní službě v Šumperku uskuteční nábor do Českého národního registru dárců dřeně. Možná se při něm podaří najít i vhodného dárce pro Šimona, kterému lékaři diagnostikovali aplastickou anémii.

Speciální akci pro širokou veřejnost připravili pracovníci šumperské transfúzky na středu 27. července od 12 do 16 hodin. Foto: agel

„Akci pořádáme, abychom upozornili na to, že registr existuje a aby si lidé uvědomili, že pro některé nemocné je transplantace kostní dřeně poslední nadějí k vyléčení. Bez nových dobrovolníků není možné najít pro všechny nemocné správného dárce. Čím více dobrovolníků bude, tím větší šanci na vyléčení onkologičtí pacienti mají. Nejedná se pouze o Šimonka, ale o řadu dalších dětí i dospělých, pro které se doposud nenašel vhodný dárce,“ představuje akci Marcela Kučerková z Transfúzní služby AGEL.

Jedním z míst, kde je možné celoročně vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně, je právě Transfúzní služba v Šumperku, na adrese B. Němcové 22. Speciální akci pro širokou veřejnost připravili pracovníci transfúzky na středu 27. července od 12 do 16 hodin. Zájemce přivítají proškolené sestřičky Transfúzní služby a na místě se dozví vše potřebné. Kdo může do registru vstoupit a jak? Dárce musí být ve věku 18 – 35 let, zdravý, musí vyplnit dotazník a nechat si odebrat vzorek krve.

Odběr kostní dřeně je bezbolestný

„Od rozhodnutí přidat se k nám často mladé lidi odrazuje strach z bolesti. Obavy jsou to ale zbytečné. Aktuálně existují dvě metody odběru kostní dřeně (krvetvorných buněk). Klasickou metodou je odsátí dřeně jehlou z kosti pánevní. Dárci pocit po tomto odběru přirovnávají k tomu, jako kdyby je někdo zezadu nakopl. Druhou novější metodou, jak můžeme krvetvorné buňky získat, je separací z krve. Je to velmi podobné darování plazmy, jen delší. U tohoto typu odběru můžeme mluvit o ztrátě pohodlí na 3 až 4 hodiny. Prostě se nepoškrábete na nose, ale udělá to za vás hodná sestřička. A to za záchranu života stojí,“ sděluje s úsměvem Klára Conková, manažerka ČNRDD.

„Zájemci o vstup do Registru mohou přicházet i mimo pořádanou akci, a to každou středu mezi 10. a 11. hodinou přímo do AGEL Transfúzní služby v Šumperku. Vážíme si každého, kdo má zájem pomáhat. V posledních „covidových“ letech se bohužel výrazně snížil počet registrovaných, “ doplnila Marcela Kučerková. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava