Objevitel slavné komety byl zábřežským rodákem. Zpívali o něm R.E.M.

ZÁBŘEH, BERGEDORF – Významný astronom Luboš Kohoutek, který ve věku 88 let zemřel na konci minulého roku v německém Bergedordu, má významnou vazbu na šumperský region. Objevitel známé Kohoutkovy komety totiž pochází ze Zábřeha.

Luboš Kohoutek objevil 75 planetek a pět komet. Foto: fb

„Tato významná osobnost světové astronomie byla zábřežským rodákem a čestným občanem našeho města,“ upozornila Lucie Mahdalová, mluvčí zábřežské radnice.

Kohoutek se v Zábřehu narodil 29. ledna 1935 v rodině středoškolského učitele. Do povědomí veřejnosti se dostal v roce 1973, kdy objevil kometu, kterou mohlo lidstvo jako vůbec první pozorovat přímo z vesmíru, a to prostřednictvím stanice Skylab. Celkem Kohoutek objevil 75 planetek a pět komet, od roku 1970 žil v emigraci.

Píseň od R.E.M.

„Česné občanství Zábřeha obdržel Luboš Kohoutek v roce 2005, a to u příležitosti svých sedmdesátých narozenin,“ dodala Mahdalová.

Kohoutkovo jméno není zapsáno je v katalogu vesmírných těles a vědeckých prací, ale například i na obalu desky skupiny R.E.M., která po něm pojmenovala jednu ze svých písní.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava