Autor křížovek Karel Wiedermann: Výrazů si pamatuju hodně, ale co mám koupit, zapomenu

Pokud čtete tyto řádky, dost možná jste se s Karlem Widermannem už setkali. Jen o tom ještě nevíte. Je totiž autorem velké části křížovek, které vychází v různých novinách, radničních listech nebo magazínech po celém Olomouckém kraji. Pro nenápadného milovníka nejen křížovek, ale také hádanek a hlavolamů, je svět luštění úplně vším.

"Víte, co jsou jenomáci?" Autor křížovek Karel Wiedermann se musí stále učit nové výrazy. Foto: rejdakce

Ty krásné lexikony a slovníky, které máte v knihovně – všechny jste je přečetl? 

Většinu ano. Ale není to tak, že bych je pročítal nějak systematicky. Když prostě potřebuju vědět něco, co by se mi hodilo do křížovky, tak do nich nahlédnu. Nejstarší z těchto encyklopedií, které mám, je stará více než sto let. 

K čemu je křížovkáři slovník nespisovné češtiny? 

Třeba proto, aby věděl, jak a o čem dneska mluví mladí (smích). Poslední, co jsem si koupil, je slovník Hacknutá čeština. Tam se právě hodně používá slang mladé generace. Víte třeba, co jsou jenomáci? 

Vůbec nevím, kdo by to mohl být. 

To jsou lidi, kteří jdou k doktorovi, nechtějí stát frontu, a tak řeknou, že se jdou JENOM na něco zeptat. To jsou jenomáci. Takových výrazů je ve slovnících nespisovné češtiny spousta.

Když máte tolik knih a vymýšlíte tolik křížovek, musíte mít paměť jako slon… A encyklopedické znalosti. 

Tak úplně pravda to není. Leccos si samozřejmě pamatovat musím. Na druhou stranu, když jdu do obchodu pro nákup, tak si to musím paradoxně napsat na lísteček. Abych to nezapomněl (smích). 

Jak dlouho trvá výroba jedné průměrné křížovky? 

Zhruba osm hodin mi zabere, než vytvořím její kostru. Další čas mi pak vezme finalizace křížovky. Křížovky dělám hlavně po práci, když se vrátím domů. 

Neexistují programy, které by křížovky dokázaly navrhnout samy? 

Existují, jeden jsem zkoušel. Ale s výsledkem jsem nebyl moc spokojený, navíc jsou tyhle programy docela drahé. Takže jsem se vrátil zpátky k ruční práci. 

Máte čas ještě na něco jiného? 

Občas si s kamarády rád zajdu a pivo.

Jak dlouho se vlastně luštění křížovek věnujete? 

Už od mala. Luštil tatínek a já jsem v tomhle asi po něm. Když si spolužáci hráli třeba na hřišti, tak já jsem si luštil křížovky. I ve škole o přestávkách.

Znalosti z křížovek se vám asi ve škole hodily… 

To ano, občas jsem učitele svými znalostmi dosti překvapoval (smích). Třeba chemické prvky jsem uměl dříve, než jsme je vůbec začali probírat.

Jak to, že vás po tolika letech ještě křížovky baví? 

Protože každá křížovka je vždycky trošku jiná a něčemu vás naučí. V luštění se pořádají také soutěže, takže můžeme měřit síly se svými kolegy – i to je dobrá motivace.

A výroba křížovek vás taky pořád baví? 

To mě začalo bavit, když jsem už luštění začal trochu více ovládat. Na výrobě křížovek mám rád, že je to tvůrčí práce – vymýšlím nejen křížovky různého zadání, ale také tvarů. Libí se mi, když má křížovka hezkou figuru. Například teď dělám křížovku ve tvaru erbu sportovního klubu.

Prozradíte čtenářům nějakou dobrou radu, jak na luštění křížovek? 

Vždycky je dobré začít vyplňováním toho, co bezpečně znáte. To ale není nic nového. Jiná univerzální rada není. Je to stejné, jako v ostatních druzích koníčků nebo sportů – pokud chcete být dobrý v čemkoli, musíte se tomu věnovat a nevzdávat se. A úspěch se pak časem dostaví. 

Nakonec bych si vás ještě potřeboval k rozhovoru vyfotit. Můžu, prosím? 

Určitě, jen se musím trochu učesat a oholit. To jsem nestihl, přišel jste o trochu dřív… 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava