Škola omezila pohyb dětí. Strhla tím nebývalou diskuzi

ŠUMPERK – Třetí základní škola v Šumperku, známá pod názvem "Hluchák", před lety patřila mezi výběrová školní zařízení. Letos její ředitelství nařídilo kvůli výchovným problémům se žáky řadu zásadních omezení. Někteří rodiče dětí s nimi souhlasí, jiní ale mluví o selhání vzdělávacího systému a ostatní upozorňují na údajné porušení zákona a lidských práv – třeba tím, že nově mohou žáci na záchod jen o přestávkách.

Od pondělí 8. ledna musí žáci 3. ZŠ v Šumperku dodržovat několik nových opatření. Foto: fb

„Základní problémy bych rozdělil do tří částí – ničení školního majetku, nevhodné chování mezi žáky včetně fyzického napadání a používání elektronických cigaret a jiných zakázaných látek,“ stojí na papíru, který o nových omezeních informuje.  

Od nynějška mohou žáci třetího patra 3. základní školy chodit na záchod jen o přestávkách a pouze po jednom, kdy zároveň musí zůstat dveře do tříd otevřené. Zakazuje se navštěvování jiných tříd nebo šaten. Omezení je víc a vyvolala širokou diskuzi, hlavně mezi rodiči.

Část rodičů souhlasí, část protestuje

„Když se děcka neumějí chovat, tak nějaké následky nést musí. Myslím, že nikdo z nich není prostatik, aby neudržel moč nebo stolici po dobu 45 minut. Nechápu, co na tom komu přijde pobuřujícího,“ nechal se slyšet jeden z rodičů.

Druhý tábor považuje nařízená opatření za ponižující a odvolává se na základní lidská práva. Nespokojeným rodičům vadí hlavně omezení pohybu dětí i to, že je škola o těchto nařízeních přímo neinformovala. „Přijde mi to hodně nedůstojné. Myslím, že takto by škola ve 21. století fungovat neměla,“ domnívá se Kateřina T.

Kauza se během několika dnů stala republikovým tématem mnoha diskuzních skupin na sociálních sítích. V Šumperku se nejvíc lidí vyjádřilo na platformě Šumperáci si pomáhají

Postoj Města Šumperka, jakožto zřizovatele školy, zatím není známý. Podle vyjádření místostarostky Evy Kostecké, která má gesci školství na starosti, bude jednat s vedením školy dnes v úterý 9. ledna.

Od pondělí 8. ledna musí žáci 3. ZŠ v Šumperku dodržovat několik nových opatření. Foto: fb 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava