Co se s MASkou podařilo na Šumpersku: Zkvalitňování podmínek v obcích

Šumperský venkov sdružuje 16 obcí na Šumpersku, na mapě pravou část obklopující město Šumperk. A právě do těchto obcí směřují dotační výzvy vypisované místní akční skupinou MAS Šumperský venkov. O dotace MAS se mohou ucházet podnikatelé, neziskovky i jiné subjekty z tohoto území, především ale také samy obce. Právě ty totiž utvářejí venkov, ovlivňují kulturu, hospodářství regionu a jeho rozvoj. Jaké projekty se v posledních dvou letech podařilo na Šumpersku zrealizovat?

K hlavním aktivitám MAS Šumperský venkov patří také konzultační činnost žadatelům a příjemcům finanční podpory. Foto: mas

„Vytvářet z obcí atraktivní lokality s dobrými podmínkami k bydlení, které budou lákat nové obyvatele a udržovat spokojenou stávající komunitu. Budovat bezpečné prostředí se službami a zázemím, které vyhovují aktuálním potřebám obyvatel. Naši podporu směřovat tak, aby naše obce byly atraktivní nejen pro místní, ale i pro turisty a pečovat o historické památky tak, aby se zařadily k hrdým symbolům našeho regionu... Rádi bychom aby naše obce byly místem, kde naše děti dostanou kvalitní vzdělání a kam se po studiích budou mít chuť vracet. S těmito cíli se dlouhodobě snažíme formovat a rozvíjet šumperský venkov," uvedl s úsměvem Radim Sršeň, předseda MAS Šumperský venkov a náměstek ministra pro místní rozvoj v jedné osobě. 

MAS Šumperský venkov od svého vzniku ve svých obcích na Šumpersku podpořila nebo sama zrealizovala na tři stovky projektů v hodnotě přes 90 mil. Kč. V příštích šesti letech do regionu přinese nejméně dalších 80 milionů. Mimo jiné na podporu revitalizace obcí a zkvalitňování jejich služeb a základního vybavení…

Co se v regionu MAS Šumperský venkov za poslední 2 roky podařilo?

Mezi zrealizovanými obecními projekty se prolínala zejména témata: bezpečnost, vzdělávání, cestovní ruch, veřejná prostranství či volný čas. Oblasti podpořitelné z dotací přes MAS vymezují operační programy, z nichž mohou české místní akční skupiny alokaci čerpat (nejčastěji Program rozvoje venkova a Integrovaný regionální operační program). Přičemž konkrétní projekty současně musí být v souladu se strategií území MAS. Jde převážně o investiční projekty s podporou 80-85 %.

„Obce z dotací přes naši MAS v posledním dotačním období zvyšovaly bezpečnost ve svých územích. Budovaly chodníky či prvky zklidňující dopravu. Rekonstruovaly školy a jejich zázemí. Zatraktivňovaly prostranství u veřejných budov a modernizovaly hasičské zbrojnice,“ přiblížila projektová manažerka IROP MAS Šumperský venkov Adéla Nováková.

„Opravovaly a vybavovaly se školy v Libině, Loučné nad Desnou, Dolních Studénkách, ve Velkých Losinách. Hrabišínská školka se dočkala revitalizace zahrady,“ konkretizovala Nováková. „Bezpečnější doprava je nyní díky dílčím projektům v Petrově, v Sobotíně, Rapotíně, Hrabišíně nebo Hraběšicích,“ doplnila.

„K žádaným dotačním opatřením přes MASku obecně patří podpora hasičů. Naše obce vybavovaly a rekonstruovaly zázemí zásahových jednotek. Místní sbory dobrovolných hasičů vybavením pro výkon služby, ale i vybavením, které potřebují k reprezentaci a kulturní činnosti,“ dodala manažerka MAS Petra Kucinová. Mimo to, obce ve svých katastrech modernizovaly spolková a kulturní zařízení a zvelebovaly veřejná prostranství. 

Místní akční skupina Šumperský venkov a její role v rozvoji venkova na Šumpersku

Spolek MAS Šumperský venkov se již 17 let věnuje rozvoji venkova a úspěšně realizuje projekty na zlepšení života v obcích na Šumpersku. K hlavním aktivitám spolku patří vypisování dotačních výzev, výběr projektů k podpoře a konzultační činnost žadatelům a příjemcům finanční podpory. Kromě dotačního zaměření ale také sám realizuje své projekty a skrze různorodé aktivity rozvíjí území svých obcí*.

Stěžejním dokumentem je pro MAS strategie komunitně vedeného místního rozvoje (CLLD) „Z lázní do lesů a hor, to je náš krásný region“. Tato strategie umožňuje získávat evropské prostředky, které MAS následně prostřednictvím dotací přerozděluje ve prospěch svých obcí. Žadatelé si tak svými projekty konkurují pouze v rámci území MAS a ne napříč celou republikou.

O dotace přes MAS Šumperský venkov mohou žádat žadatelé z obcí: Bludov, Dolní Studénky, Dlouhomilov, Hrabišín, Hraběšice, Libina, Loučná nad Desnou, Oskava, Nový Malín, Petrov nad Desnou, Rapotín, Sobotín, Rejchartice, Velké Losiny, Vernířovice a Vikýřovice.

V tuto chvíli se připravuje a rozbíhá dotační období 2021-2027, které do těchto obcí přinese dalších, nejméně 80 milionů korun. Na rozvoj obcí poputuje cca 50 mil Kč, přičemž podporované budou na základě potřebnosti v území zejména oblasti: vzdělávání, cestovní ruch a kulturní památky, veřejná prostranství, sociální služby nebo bezpečnost.

Toto byl článek věnovaný projektům obcí šumperského venkova, realizovaným v rámci SCLLD MAS Šumperský venkov 2014-2020. O dotace se však mohou ucházet i podnikatelé nebo například neziskové organizace. O dalších možnostech podpory se dočtete například zde:

Podpora komunitního života, spolků a volnočasových aktivit

Podpora a rozvoj podnikání na Šumpersku

Článek byl vytvořen v rámci projektu s reg. číslem CZ.06.4.59/0.0/0.0/15_003/0008451, a je spolufinancován Evropskou unií. 

PODÍVEJTE SE NA VIDEO "CO SE PODAŘILO S MASKOU":




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava