Přehrada u Loučné nad Desnou je zbytečná, tvrdí ekologové

LOUČNÁ NAD DESNOU - Zvažovaná vodní nádrž Annín u Loučné nad Desnou, která stále hraje roli v protipovodňové koncepci Olomouckého kraje, možná nebude vůbec potřeba. Ekologové a lidé z projektu Živá voda místo toho navrhují v okolí obce vybudovat stovky menších opatření, jako jsou tůně nebo remízky – ty podle nich mohou povodňovou vlnu zadržet stejně účinně a bez bezpečnostních rizik spojených s přehradou.

„Navíc tato opatření udrží vodu v krajině, což je důležité například v boji s kůrovcovou kalamitou a suchem,“ uvedl Daniel Řezníček, předseda krajské Komise pro životní prostředí, který se na projektu podílí. 

Starostka: další přehradu nechceme

V rámci pilotního programu teď budou odborníci mapovat okolí Loučné nad Desnou, vybírat místa a navrhovat řešení, která by vodu v krajině mohla zadržet i bez stavby velké vodní nádrže. Na projektu mají spolupracovat také zástupci soukromého sektoru, obcí, Povodí Moravy nebo Lesů ČR.

„Další velkou vodní nádrž už tady obec nechce. Jednak by její protipovodňová funkce byla docela sporná, a navíc by došlo k ohrožení unikátní přírody v okolí Hučivé Desné,“ dodala Petra Harazímová, starostka Loučné nad Desnou.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava