Rodiče v pasti. Město zavře na celý srpen mateřské školky

ŠUMPERK - Potíže čekají v srpnu na rodiče, kteří plánovali děti umístit do některé z městských školek v Šumperku. Ty totiž zůstanou v srpnu na celý měsíc uzavřené. Radnice krok odůvodňuje tím, že tak učinila na doporučení vedení školek. Některým rodičům se ale taková úprava nelíbí.

Šumperská radnice překvapila rodiče. Na celý srpen zavře školky. Naopak v Zábřeze a v Mohelnici zůstanou třídy otevřené. Foto: archiv

"Sehnat hlídání pro děti na celý měsíc není snadné. Jak to mají udělat rodiče, kteří nemají možnost dát děti k babičkám?  Nechápu, proč se školky uzavírají na měsíc v kuse a jak to mají rodiče tak dlouhou dobu řešit. Nedokážu si představit nechat čtyřletou dceru doma celý den samotnou. A babičky nebo tábory také nedokáží pokrýt celý měsíc," řekl Reji nespokojený tatínek Ivan Kaněv. 

Další rodiče připomínají, že školky byly zavřené kvůli covidu celé jaro, kdy mnozí z nich vyčerpali babičky i dovolené.

Radnice: rozhodly ředitelky školek

Nespokojení rodiče dostali od vedení Šumperka před pár dny vyjádření, ve kterém se píše: „Ředitelky mateřských škol se na nás, jakožto na zřizovatele, obrátili s návrhem na omezení provozu o letošních prázdninách. Rada města vzala tento návrh ředitelek na vědomí s tím, že o reálném omezení provozu o letošních letních prázdninách rozhodnou dle aktuální situace samotné ředitelky škol. Rozhodnutí o uzavření MŠ je v jejich jejich kompetenci,“ stojí ve vyjádření radnice.

Vedení školek: Jinou možnost jsme neměli

Rozhodnutí o letošním srpnovém uzavření školek bylo podle města učiněno už vloni v létě. Ředitelé mateřských škol v Šumperku tvrdí, že jinou možnost neměli. „Ze zákona mají učitelky ve školkách nárok na osm týdnů dovolené, podobně jako třeba policisté, hasiči nebo učitelé ve školách. Kdy jindy si ji mají vybrat než během prázdnin? V průběhu školního roku to není možné. Rodiče byli informováni v zákonném termínu o uzavření školky v srpnu. Pouze jedna maminka se na mě obrátila s prosbou o pomoc, ale nakonec celou situaci vyřešila s prarodiči dítěte,“ uvedla Yvona Šimková, ředitelka Veselé školky v Šumperku.

V minulých letech si učitelky mateřských škol vybírali dovolené rotačně, takže rodičům byla vždy aspoň jedna městská školka k dispozici. Proč se tento roky obvyklý postup letos zrušil, radnice nevysvětlila.

Soukromá Borůvka: Máme plno

Rodiče ze Šumperka, kteří nemají na srpen zajištěné hlídání ani si nemohou vybrat dovolenou, musí zvolit jednu z alternativních variant – placené příměstské tábory nebo služby některých soukromých dětských a rodinných center. I to může být ale nereálné vzhledem k jejich omezené kapacitě.

Že je pro mnoho rodičů zavření městských školek problém, potvrdila naší redakci Petra Penková, vedoucí soukromé mateřské školy Borůvky. „Hodně rodičů volalo, zda by si k nám na srpen nemohli dát dítě, ale bohužel – máme omezenou kapacitu," řekla Penková. Borůvka pojede přes prázdniny ve standardním režimu. "Zavřeno budeme mít jen na přelomu července a srpna, jinak pojedeme normálně,“ potvrdila vedoucí soukromé školy.

V Mohelnici a Zábřeze zůstanou školky otevřené

V Mohelnici a v Zábřeze zůstanou třídy otevřené. „V rámci prázdninového provozu bude každá mateřská škola otevřena celý měsíc a po tento měsíc bude zajišťovat vzdělávání kromě svých dětí pouze pro děti z jedné další mateřské školy, abychom dostáli protiepidemickým opatřením,“ dodal František John, starosta Zábřeha.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava