Předseda Senátu navštívil sever regionu - létal s dronem a hledal brouky

NÁŠ KRAJ - Minulý pátek se to významnými hosty v Jeseníku jen hemžilo. Pozvání místního senátora Miroslava Adámka a pořadatelů prestižní přehlídky mladých talentů v oblasti vědy s názvem T-expedice přijali předseda Senátu Miloš Vystrčil, senátoři Jiří Dušek a Ladislav Václavec, hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a krajský radní Jan Žůrek. Hosté se věnovali zejména šikovným studentům a jejich bádání, jednali ale také s představiteli radnice o investičních záměrech města.

„Sjeli jsme se do Jeseníku, abychom podpořili talentovanou mládež a popřemýšleli, jak podobné projekty rozvíjet i z pozice Senátu. Celodenní program se nesl v neformálním stylu a přinesl nám mnoho poznatků,“ uvedl senátor Miroslav Adámek, který v horní komoře Parlamentu hájí zájmy Jesenicka a Šumperska. 

Hosté zahájili program se studenty jesenického gymnázia, kteří představili své úspěchy v oblasti robotiky. Poté se přesunuli za studenty Střední průmyslové školy Jeseník, kde měli možnost vyzkoušet si například práci s drony. Terénní bádání zažili s mladými vědci entomologické sekce T-expedice. Seznámili se s investičními záměry města Jeseník a společně zahájili poster konferenci nadaných žáků základních a středních škol v regionu. 

Impulz pro město

„Jsme velmi rádi, že pan předseda Senátu přijel do Jeseníku. Je to pro nás silný impulz, že naše město má podporu i v horní komoře Parlamentu České republiky,“ zhodnotila setkání starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

„Chtěl bych moc poděkovat pořadatelům T-expedice, kolegům z vlastivědného muzea, průmyslové školy, gymnázia a z radnice. Myslím, že město Jeseník se díky všem zapojeným lidem skvěle prezentovalo,“ doplnil Miroslav Adámek. 

T-expedice je vzdělávací a badatelský program pro nadané žáky ve věku 13 až 18 let. Spočívá v zapojení dětí a jejich učitelů do badatelského procesu, a to v přírodních i humanitních vědách. Badatelská témata jsou vypisována pro každý rok zvlášť. T-expedici na Jesenicku pořádají Vlastivědné muzeum Jesenicka a Národní pedagogický institut ČR s podporou města Jeseník.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava