Na Hanušovicku se potuluje rys. Patrně pochází z Polska

OKRES – V lesích na Hanušovicku se potuluje rys ostrovid. Z výskytu velké kočkovité šelmy nemají radost myslivci ani chovatelé domácího zvířectva. Rys není plachý a podle odborníků je na přítomnost člověka zvyklý. Patrně jde o exemplář, který v rámci pokusného projektu vypustili do volné přírody v sousedním Polsku.

Záběr z policejní kamery, který zachycuje rysa v Postřelmově. Foto: -red-

„Hlídka zpozorovala volně se pohybujícího rysa, který měl na krku obojek. Následně utekl. V případě jeho dalšího zpozorování kontaktujte prosím hlídku městské policie, jde o poměrně velkou šelmu,“ upozornil na Facebooku zábřežský starosta František John. 

Lidé rysa zpozorovali nejen v Postřelmově na Zábřežsku, ale jeho další pohyb hlásí svědci v okolí Rudy nad Moravou, Hanušovic, Bohdíkova a Raškova.

Rys lidem neublíží

„Pozorované zvíře nepochází z České republiky, pravděpodobně bylo vypuštěno v Polsku v rámci projektu Návrat rysa do severozápadního Polska, odkud přešlo na naše území. Tento projekt vypouštění rysů ale s českou ochranou přírody nikdo nekonzultoval,“ sdělila Andrea Řezníčková z projektu Šelmy.cz.

Podle odborníků není rys pro člověka nebezpečný, škody ale může napáchat v domácích chovech drůbeže nebo ovcí.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava