Rok od chvíle, kdy Oskavu spláchla povodeň. Děsivá byla hlavně rychlost, jakou udeřila

OSKAVA – Právě tento týden před rokem se Oskavou prohnala povodňová vlna. Velká voda smetla vše, co jí stálo v cestě – domy, hospodářská zvířata, cesty i mosty. Událost si vyžádala také jednu lidskou oběť.

Přívalový déšť proměnil jinak klidnou říčku v dravý tok. Foto: Rejdakce

„Dnes už je většina škod opravených. Stále ale musíme dokončit rekonstrukci některých silnic a hlavně mostů, které povodeň poškodila velmi výrazně,“ řekl Reji Stanislav Hýbner, starosta Oskavy. 

Přívalový déšť tehdy proměnil jinak klidnou říčku v dravý tok. Od 7. června 2020 začaly úřady pohřešovat také místní seniorku, se kterou se utrhl břeh rozvodněné Oskavy. Ženu našli policisté bez známek života až po šestnácti dnech. Tělo objevili v katastru sousední Libiny.

Největší povodeň za 50 let

„Voda vnikla do několika desítek domů. Podle pamětníků šlo o největší povodeň nejméně za posledních padesát let,“ dodal starosta Hýbner.

Děsivá nebyla ani tak velikost povodňové vlny, jako spíš rychlost, jakou udeřila. Ještě větší škody napáchala voda v sousedním Šumvaldě. Na odklízení následků povodní se podíleli kromě místních lidí a hasičů také dobrovolníci. Potíže byly s dodávkami pitné vody a potravin. Na sbírkové konto vytopených obcí poslali lidé statisíce korun.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava