KRIZE NA RADNICI. „Pro mě koalice končí,“ prohlásil radní Kohajda a vyzval hnutí ANO k odchodu z vedení města

ŠUMPERK – Radniční koalice v Šumperku, která sestává z hnutí ANO, KDU-ČSL a ODS, prožívá další hlubokou krizi. Mezi anaři a lidovci to skřípalo už v minulosti, teď se ale hovoří o konci koalice. Dramatické zhoršení vztahů mezi dvěma hlavními partnery nastalo minulý týden poté, co se radní za ANO a ODS domluvili za zády starosty Tomáše Spurného a odvolali Karla Hoška ze správní rady Podniků města Šumperka. Hošek kritizoval záměr radnice povolit ve městě bez další diskuze stavbu nového supermarketu. Přišel kvůli tomu také o místo předsedy komise strategického rozvoje.

Radní Michael Kohajda žádá členy hnutí ANO, aby opustili koalici. Foto: -red-

„Odvolání pana Hoška z PMŠ je už za hranou, protože tam vykonával dobrou práci. Není to první podraz našich koaličních partnerů z ANO a pro mě tímto tato koalice končí. A bylo by vhodné, aby koaliční partneři odstoupili. My odcházet nebudeme, protože jsme žádný podraz neudělali,“ uvedl pro redakci Rej.cz radní Michael Kohajda z KDU-ČSL. (Veřejné prohlášení na oficiální profilu Micheala Kohajdy si můžete přečíst na konci článku.)

Za zády starosty

Radní za ANO odvolali Hoška minulý čtvrtek. Přehlasovali tak starostu města Tomáše Spurného a radního Dušana Ščamburu. Kohajda se z pracovních důvodů z jednání předem omluvil. „Sestřelení“ člena správní rady původně v programu jednání vůbec nebylo a na stůl se dostalo na poslední chvíli. Hošek přitom pracuje v PMŠ jako nominant lidovců a jeho odvolání tak mohli iniciovat, podle koaliční dohody, pouze zástupci KDU-ČSL.

K radniční krizi v Šumperku se vyjadřují na sociálních sítích i další politikové, například starosta Zábřeha František John napsal: "Takovýto způsob jednání rady? Nechci a nebudu hodnotit sousední město, ale jsem rád, že v Zábřeze nic takového nemáme zapotřebí." 

Radnice: Hošek ztratil důvěru

Nečekané odvolání Hoška z vedení PMŠ radnice nekomentovala, vyjádřila se pouze k jeho odvolání z pozice předsedy komise strategického rozvoje: „Komise města je iniciačním a poradním orgánem rady města, pracují v ní lidé, kteří jsou důvěryhodní, hájí a respektují zájmy města a pracují ve prospěch města. S tímto se neslučuje jednání v tuto chvíli již bývalého předsedy Hoška,“ píše město na svých oficiálních stránkách.

Ačkoli radnice význam komise zdůrazňuje, ve skutečnosti její práci paralyzovala. Členům komise například neposílala důležité materiály k projednání ani s ní nediskutovala kroky, které s rozvojem města souvisí. Naposledy se to ukázalo právě v případě narychlo projednávaného plánu na stavbu dalšího supermarketu v lokalitě Šumavská.


Vyjádření radního Michaela Kohajdy na jeho oficiálním facebookovém profilu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava