Dovolání se na soudu povalovalo dva roky. Zapomněli na něho

ŠUMPERK – Vlastním uším nemohl uvěřit Jiří Řmot ze Šumperka, který se už šestnáct let snaží domoci spravedlnosti v případě jeho matky, která před lety spadla do neoznačené kanalizační vpusti a následkům zranění později podlehla. Když se jeho právní zástupkyně snažila nedávno zjistit, proč se už dva roky jejímu klientovi nikdo neozval na podané dovolání k nejvyššímu soudu, zjistila šokující věc. Okresní soud v Šumperku dovolání do spisu zapomněl založit. Na patřičná místa se tak vůbec nedostalo.

„Je to naprosto neuvěřitelná situace. Přišlo se na to vlastně jen náhodou a každopádně to hodně vypovídá o našem soudnictví,“ řekl Reji znechucený Jiří Řmot. 

Paradoxní na celé situaci je, že Řmot se soudí už šestnáct let a v minulosti již jednou odškodnění za průtahy získal. Teď bude patrně žádat znovu. Dovolání přišlo do datové schránky okresního soudu 20. prosince 2018. Na to, že není založeno ve spise, se přišlo letos v únoru.

Ministerstvo: Zřejmě došlo k individuálnímu pochybení

„Vzhledem k objemu soudních dokumentů může dojít k tomu, že zpráva či vytištěná listina nedoputuje tam, kam má. Stoprocentně to nemůže vyloučit ani sebelepší systém kontroly. Bez znalosti věci lze předpokládat, že došlo spíše k individuálnímu pochybení než k systémové chybě,“ uvedl k případu Michal Pleskot, mluvčí Ministerstva spravedlnosti.

Seniorka Alena Řmotová spadla do neoznačeného kanálu v roce 2005. Před tím v betonové jímce skončilo i několik dětí. Důchodkyně následkům zranění později podlehla a od té doby se soudní spory rodiny, jež žádá odškodnění, vlečou. Žalovanou stranou je město Šumperk, společnost VHZ a ŠPVS.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava