Rodiče protestují. Kvůli rouškám a testování nechodí některé děti do školy

ŠUMPERK – Část rodičů v Šumperku nesouhlasí s tím, aby jejich děti podstupovaly ve škole testování proti covid-19 a brání se i tomu, aby školáci nosili roušky. Proto své potomky do výuky neposílají. Svoje výtky už sdělili místní radnici, která jim částečně vyjádřila pochopení. Jak zjistila naše redakce, děti, které do školy z uvedených důvodů nechodí, ale na náhradní on-line výuku nárok nemají.

Část podnětů od rodičů už vedení města tlumočilo hejtmanovi Olomouckého kraje. Výzvu jako celek po kompletaci podpisových archů pak šumperská radnice zašle na příslušná ministerstva a část podnětů bude průběžně komunikovat s řediteli školských zařízení. Ti od města už dostali dopis, kde je radnice vybízí k citlivému přístupu při testování dětí.

Ministerstvo: Na on-line výuku nemáte nárok

Rodičům se nelíbí například způsob provádění testů, někteří považují testování za zbytečné. Problém vidí také v nošení roušek a místo prezenční výuky požadují on-line vzdělávání. Na to ale podle ministerstva školství nárok nemají.

„Děti, které do školy kvůli testování a rouškám chodit nechtějí, se budou muset učit doma. Neznamená to ale, že jim bude poskytována distanční výuka podle pravidel, které jsou v tuto chvíli jasné pro distanční výuku,“ řekla Reji mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Do školy nechodí asi 10 % dětí

Ředitelé škol i učitelé se školákům, kteří z uvedených důvodů do výuky nechodí, snaží vyjít vstříc. „Týká se to zhruba deseti procent dětí. Pokud je to možné, snažíme se jim zajistit výuku on-line nebo jim posíláme úkoly,“ uvedl Hynek Pálka, ředitel Základní školy Šumperk – Sluneční.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava