"Zásadní změnu územního plánu chce radnice prosadit bez diskuze s občany a odborníky," zlobí se lidé v Šumperku a sepsali petici

ŠUMPERK – Záměr šumperské radnice narychlo změnit územní plán, aby v Šumavské ulici vznikl kromě nových bytů i další supermarket, rozčílil obyvatele zmiňované lokality. A to tak, že iniciovali petici. K dispozici je on-line a také v papírové podobě.

Bojíme se o bezpečnost našich dětí, píší autoři petice proti stavbě supermarketu Lidl na Šumavské ulici. Za prvních 48 hodin ji podepsaly téměř dvě stovky občanů. Foto: -red-

„V úterý odpoledne se budou lidé moci do petičního archu podepsat před vstupem na sportovní hřiště zezadu šesté základní školy. Jinak je petice dostupná na internetu. Mně nevadí bytová výstavba, ani komerční, ale musí být smysluplná. Je tu škola a dva nebezpečné přechody. Obáváme se hlavně nárůstu dopravy, už teď je tady takový provoz, že je to někdy o život,“ řekl Reji člen petičního výboru Tomáš Adámek. 

Změna územního plánu, která se tentokrát obešla bez obvyklého projednání s veřejností, se bude probírat na zasedání zastupitelstva města tento čtvrtek 22. dubna. Jednání mohou lidé sledovat on-line prostřednictvím odkazu na webu města.

Kritici: Proč nebyla zapojena veřejnost?

Vše nasvědčuje tomu, že diskuze na zastupitelstvu bude bouřlivá – na jednání se chystají nespokojení občané a do věci se vložil také krajský náměstek pro strategický rozvoj Jan Šafařík, který v otevřeném dopise zastupitelům jako občan města doporučuje, aby schválení změny územního plánu odložili. "Připravovaná změna bude mít bezesporu velký vliv na další rozvoj města. K takto zásadnímu kroku dochází bohužel bez podrobnějších podkladových studií a bez širšího zapojení veřejnosti," píše mimo jiné Jan Šafařík.  

Město: Záležitost byla projednána už vloni

Město s tvrzením, že jde o narychlo projednanou věc, nesouhlasí. Radnice uvádí, že o plánu na změnu územního plánu se ví už od loňského roku. „Rozhodně se nejedná o neprojednanou rychlou věc. Záležitost se začala projednávat už v loňském roce. Od té doby proběhlo několik jednání směřujících ke stanovení podmínek dohody. Její součástí je i stanovení podmínek města, a to tak, aby byl hájen veřejný zájem a kvalita veřejných prostranství v území,“ dodala mluvčí radnice Soňa Singerová. Vedení města také zdůrazňuje, že dotyčné pozemky jsou v soukromém vlastnictví, a kromě supermarketu půjde také o výstavbu bytů.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava