Celebrity ze Starého Města mají dlouhé nohy a zobáky. Ve vysílání jsou denně

STARÉ MĚSTO - Dvojice čápů, kteří hnízdí v areálu firmy PROBIO ve Starém Městě, jsou hvězdami internetu. Elegantní ptáci a poslové jara přistáli pod Králickým Sněžníkem na přelomu března a dubna. Jak se jim daří mohou lidé sledovat on-line prostřednictvím webové kamery.

Radostné setkání pod dlouhé cestě z teplých krajin – samice čápa bílého přiletěla do Starého Města 26. března, její druh přistál na komíně 3. dubna. Foto: PROBIO

„Letošní přípravy jsme stihli tak akorát. Instalovali jsme totiž novou kameru, aby měl přenos lepší obraz a nově také zachycuje zvuk,“ uvedla Barbora Hernychová ze společnosti PROBIO, v jejímž areálu čápi hnízdí. 

Staroměstské čápy můžete sledovat ZDE.

„Ornitologové uvítají informace nejen o příletu prvního čápa na hnízdo, ale i kdy přiletěl druhý z páru, kdy zasedli na hnízdo a později i kolik měli mláďat,“ uvedl Jiří Šafránek, místopředseda Moravského ornitologického spolku.

Snad přibudou i další hnízda

Na Staroměstsku hnízdili čápi na komínu kovárny už ve čtyřicátých a padesátých letech. Po dlouhé přestávce se do města vrátili v roce 2012, ale to si už vyhlídli firmu PROBIO.

„Máme vybrané další sloupy na podstavec pro čapí hnízdo, ale je otázka, zda v tak odvodněné a odrybněné krajině budou mít další čápi dostatek potravy. Naštěstí široko daleko hospodaří pouze ekologičtí zemědělci. Čápům tak nehrozí, že sežerou hraboše otrávené pesticidy, čímž by ohrozili sebe i mláďata,“ dodala Hernychová.




INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit