Na velikosti záleží. Dlouhé Stráně narostly o 70 centimetrů

JESENÍKY - Technici v elektrárně na Dlouhých Stráních zvýšili limit pro naplnění horní nádrže. Maximální výška hladiny je nyní o sedmdesát centimetrů vyšší, což ve výsledku umožní větší výkon celého soustrojí. Energetici ujišťují, že navýšení objemu nebude mít vliv na bezpečnost vodního díla.

„Pro elektrárnu je to velký přínos, který umožní efektivní využívání nových obnovitelných zdrojů a přispěje k dalšímu zvýšení stability v české přenosové soustavě,“ řekl šéf Dlouhých Strání Vítězslav Chmelař.  

Díky většímu objemu vody teď dokážou Dlouhé Stráně vyrobit o šest procent energie více, což odpovídá zhruba 200 MWh. Celkový využitelný objem horní nádrže tak naroste zhruba na 2,7 miliónu kubíků vody.

Význam přečerpávací elektrárny roste

„Elektrárna využila objemovou rezervu jak horní, tak i dolní nádrže. K navýšení objemu došlo po důkladném posouzení a zvážení všech technických a bezpečnostních parametrů,“ dodal Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ.

S rozmachem fotovoltaických a větrných elektráren získávají Dlouhé Stráně na významu. Umí totiž fungovat jako významný stabilizační prvek elektrické sítě. Během jednoho pracovního cyklu do ní pošlou 3,5 milionu kWh elektřiny.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava