Napřed jim shořela střecha nad hlavou. Teď už rok zápasí s pojišťovnou

ŠUMPERK – Zoufalství nahradila beznaděje. Obyvatelé pětačtyřiceti bytů paneláku v Čajkovského ulici v Šumperku, kde vloni na jaře propukl požár, se dosud přou o peníze s pojišťovnou. Ta totiž zaplatila jen zhruba polovinu škod, které oheň způsobil. Víc uhradit nechce.

Při loňském požáru panelové domu v Čajkovského ulici se zranili čtyři lidé. Foto: hzs

„S pojišťovnou se už skoro rok dohadujeme. Nechceme nic víc než spravedlnost. Do propuknutí požáru pojišťovna proti nám žádné výhrady neměla. Teď tvrdí, že dům byl podpojištěný, a proto nám nevyplatí celou škodnou částku. S tím zásadně nesouhlasíme. Přitom na nějaké podpojištění nás nikdy neupozornila,“ popisuje případ Martin Rutar, místopředseda Společenství vlastníků jednotek panelového domu v Čajkovského ulici. 

Majitelé bytů chtějí celý případ řešit soudně. Nestěžují si jen na krácení pojistného plnění, ale také na komunikaci s pojišťovnou.

Likvidátor dorazil, až byty prošly opravou

„Opakovaně jsme například více než půl roku marně žádali o klíčový dokument, jakým způsobem si pojišťovna vyčíslila hodnotu nemovitosti. Externí likvidátor pojišťovny navíc prohlížel byty až v době, kdy už částečně prošly opravou – lidé si je opravit museli, aby vůbec měli kde bydlet. Ani tohle nebylo při plnění zohledněno,“ upozornil Rutar.

Redakce Šumperského Reje požádala o vyjádření také ČSOB Pojišťovnu, u které byla zmiňovaná pojistná smlouva sjednána. „Na vaše otázky bohužel nemůžeme odpovědět. Ze zákona se nemůžeme bez souhlasu klienta vyjadřovat k jeho smlouvě či jakékoliv související dokumentaci,“ sdělil Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny.



INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit