"Je to asi Rom, žádost mu neschválíme." Radnice rozhodla na základě barvy pleti

ŠUMPERK, ČR - Nezisková organizace Romea upozornila na jednání rady města, kdy její členové neudělili souhlas s užíváním loga Šumperka na výrobky, jejichž autorem měl být Rom. Z materiálů, které má uvedený web k dispozici, vyplývá, že barva pleti přitom sehrála klíčovou roli.

Představitelé města šokovali svými výroky nejen romskou komunitu. Foto: -red-

„Vypadá, jako by byl člen romské komunity. Rozhodně nedoporučuji udělit souhlas,“ uvedla do oficiálního dokumentu z jednání rady města Helena Miterková, vrchní úřednice městského úřadu v Šumperku. 

Jak dále vyplývá z úředního přepisu jednání, který web Romea.cz zveřejnil, rasistická hláška prošla radou bez jakéhokoli komentáře nebo odsouzení.

„Takže hlasujeme usnesení, že RM neuděluje souhlas k užití loga Šumperka,“ pokračoval starosta města Tomáš Spurný, který se nad výrokem své podřízené ani nepozastavil. Následně pro neudělení souhlasu s použitím loga hlasovalo všech devět radních.  

Neúspěšným žadatelem o použití loga byl podnikatel Takhasiho Jošida, jenž chtěl znak města použít na rukodělné výrobky ze skla a cementu. Úřednice měla ve svém vyjádření pravdu v tom, že podle zjištění redakce Rej.cz pan Jošida je členem romské komunity, a to navzdory typickému japonskému jménu. 

Tajemnice Miterková: „Řekl to někdo jiný“

Reportéři Romea.cz konfrontovali s kauzou i její hlavní aktérku – tajemnici městského úřadu v Šumperku. „V žádném případě to (příslušnost k romské komunitě, pozn. redakce) není překážka. Já bych si to musela najít, protože to bylo řečeno v rámci kontextu, kdy se radní doptávali, za jakým účelem se žádá o užití loga a kdo si žádá,“ sdělila Helena Miterková.

Popisované neveřejné jednání rady města se odehrálo už před rokem 5. března 2020. Do celostátních médií se dostalo až teď. Podezření z rasismu tajemnice městského úřadu odmítá. „Teď přemýšlím, jestli jsem vůbec něco takového zrovna já mohla říct. Nemám absolutně žádné předsudky vůči jakékoliv menšině,“ uvedla pro Romea.cz Helena Miterková.  

Na argument, že zápis z jednání rady města zapisovala její podřízená paní Chaloupková a lze tedy předpokládat, že nepíše něco, co se během jednání neudálo, se Miterková vyjádřila, že výrok nejspíš neřekla ona, ale někdo jiný a jí to bylo vloženo pouze do úst.


Kopie úředního zápisu z neveřejného jednání Rady města v Šumperku. Vyplývá z něj, že jedním z hodnocených parametrů při jednání s místní radnicí může být i příslušnost k národnostní menšině.  

Pro neudělení souhlasu hlasovalo všech devět radních města Šumperka.


Tajemnice městského úřadu Helena Miterková odmítá pochybení. "Nemám absolutně žádné předsudky vůči jakékoliv menšině,“ sdělila redaktorům Romea.cz. Foto: -red-   



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava