"Jaké životy mají větší hodnotu? Naše, nebo našich dětí?" Podnikatelé ze severu varují před zavřením průmyslu

JESENÍK, ČR - V souvislosti se zhoršující se epidemiologickou situací česká vláda stále častěji zmiňuje možnost úplného lockdownu, tedy včetně omezení průmyslových aktivit. Podnikatelé ze severu našeho kraje před tímto nedomyšleným fatálním krokem varují. K jejich Jesenické výzvě se tentokrát připojilo dalších osm hospodářských komor.

"Nemáme právo zatížit naše děti a vnuky nezměrnými dluhy a rozvrácenou ekonomikou země," varují podnikatelé. Foto: archiv

"Jesenická výzva II. navazuje na předchozí Výzvu s cílem podpořit úsilí Hospodářské komory ČR a všech kompetentních institucí a lidí v naší zemi, kteří chtějí zabránit totální destrukci našeho hospodářství a následně i našich životů," sdělil Rejdakci šéf jesenické komory a podnikatel Josef Ťulpík.

"Obecně lze říci, že lockdowny v žádné zemi světa nevedly k dlouhodobému zlepšení situace, a to i přes jejich opakování. Zlepšení nastolila pouze rychlá vakcinace obyvatel, aktivizace nemocničních kapacit, nastavení hygienických opatření a mohutné testování obyvatel, trasování a rychlá eliminace nakažených osob do karantény (Izrael, Srbsko, Jižní Korea)," píší podnikatelé v Jesenické výzvě a dodávají: "Je potřeba zdůraznit, že v žádné zemi světa nedošlo při lockdownech k uzavření průmyslových firem a jen velmi málo zemí dlouhodobě uzavřelo školy".

Experiment s nepředvídatelnými důsledky    

Podle autorů Výzvy bude Česká republika, v případě přijetí takového opatření, první zemí pouštějící se do tohoto experimentu s naprosto nepředvídatelnými důsledky. U lockdownu průmyslových aktivit by tak již nebyly v sázce pouze osobní tragédie a ekonomický propad obdobný lockdownu služeb, došlo by k narušení a rozvalu složitých dodavatelsko-odběratelských řetězců a k vytlačení českých firem z mezinárodního obchodu, a to v mnoha případech nevratně. Čeští dodavatelé by tak byli v důsledku nespolehlivosti nejen penalizováni astronomickými částkami, ale v mnoha případech zcela nahrazeni dodavateli z jiných zemí. 

Jaké životy mají větší hodnotu?

"Nemáme právo předpokládat, že hodnota našich životů je vyšší než hodnota životů našich dětí či vnoučat! Nemáme právo je zatížit našimi nezměrnými dluhy a rozvrácenou ekonomikou země. Uzavření průmyslu, nevratná ztráta zahraničních kontaktů a zákazníků, by byla zcela jistě přesně takovým krokem," uzavírá text Jesenické výzvy.

První Jesenickou výzvu vydali podnikatelé ze severu Olomouckého kraje na začátku letošního února. Národní Hospodářskou komoru tehdy vyzvali ke změně způsobu komunikace s vládou ČR. Vadilo jim, že se veškeré aktivity centrální komory zaměřovaly téměř bezvýhradně na způsoby a formy kompenzací za uzavřené či omezené aktivity. 

Nyní míří apel podnikatelů znovu do Prahy směrem k národní Hospodářské komoře ČR, která má mandát jednat přímo se zástupci Vlády ČR.






INZERCE
Hella Mohelnice Hella Mohelnice

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Agent Real
INZERCE
Ostrov Realit