Manufaktura vyvolává otazníky. A kontroverze

ŠUMPERK – Dalších téměř jedenáct miliónů korun chce letos uvolnit šumperská radnice do rekonstrukce bývalé textilní manufaktury. V budoucnu tam má vzniknout expozice oděvnické výroby za zhruba osmdesát miliónů. Ozývají se pochyby, zda je právě teď správná doba na tak rozsáhlou investici.

Budova bývalé manufaktury v Šumperku, kde má vzniknout nové muzeum. Foto: -red-

„V současné době je objekt manufaktury plně sanován, letos budou záchranné práce pokračovat dokončením střešní krytiny. Postup dalších etap rekonstrukce bude záležet na tom, zda a v jaké výši se městu podaří získat dotace. V tomto směru vyvíjíme maximální úsilí,“ uvedla mluvčí šumperské radnice Soňa Singerová. 

Letos má jít z rozpočtu města do budovy manufaktury 10, 6 miliónů korun. Radnice musela kvůli velké zadluženosti a následkům koronavirové krize omezit některé investiční akce. Bolestivé bylo také krácení dotací místním dobrovolným spolkům a organizacím.

Opozice: zachránit a odložit

Debata o budoucnosti manufaktury a výdajích na její záchranu proběhla i na posledním jednání zastupitelstva města, kde se schvaloval jeho rozpočet. Opozice sice se záchranou budovy souhlasí, vybudování nákladné expozice však chce odložit.

„Jsem stále přesvědčen, že zachránit jeden z mála posledních objektů, upomínajících na světovou slávu šumperského textilnictví, smysl má. Ale v okamžiku, kdy je město předlužené a čekají nás další zásadní investice, které nesnesou odkladu, je třeba přehodnotit priority a lépe zvážit sporné investice,“ řekl opoziční zastupitel Radovan Auer, který se aktivně věnuje historii města.

Hnutí Šumperáci připomíná, že radnice do manufaktury sice investuje každý rok miliony korun, ale stále není jasný smysluplný účel budoucího využití budovy, a ani to, kolik bude městskou pokladnu stát celoroční provoz případného muzea. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava