Opuštění senioři se kvůli covidu pokouší o sebevraždy

OKRES - Až k sebevraždě může dohnat opuštěné seniory izolace související s epidemií koronaviru. Šumperská nemocnice zaznamenala v poslední době několik případů, kdy na jednotce intenzivní péče skončili důchodci, kteří si kvůli psychickým problémům sáhli na život.

Deprese seniorů kvůli izolaci jsou podle lékařů zcela nový fenomén. Foto: archiv

„Do příchodu pandemie byla seniorka zvyklá na denní návštěvy rodiny. Ať už svého syna, dcery nebo vnoučat. Kvůli koronaviru a strachu, aby svoji maminku nebo babičku nenakazili, ji děti i vnoučata navštěvovat přestali a byli s ní v kontaktu jen telefonicky. To ale seniorce nestačilo. Najednou ji život přestal bavit a neviděla v něm smysl,“ popsal jeden z nedávných případů Marián Olejník, primář ARIP Nemocnice Šumperk. 

Událost naštěstí skončila dobře – ženu, která se předávkovala léky, se záchranářům podařilo rychle přepravit do nemocnice, kde ji lékaři detoxikovali a zachránili život.

Udržujte kontakt se staršími lidmi

„S dcerou seniorky jsme se nakonec domluvili, že si navzdory současné situaci vezme maminku k sobě domů a budou bydlet společně, což pacientku značně potěšilo a viditelně zvýšilo její chuť do života,“ dodal k případu se šťastným koncem Olejník.

Podle lékařů jde o zcela nový fenomén, se kterým se do příchod epidemie koroanviru nesetkali. Apelují proto na rodiny a příbuzné seniorů, aby staré lidi nenechávali bez sociálního kontaktu.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
TV Morava