Lidé objevovali kouzlo řemesel, oblíbená akce přilákala davy zájemců

ŠUMPERK - Točák v Šumperku patřil v sobotu 12. září tradiční akci Den řemesel, kterou pořádá ve spolupráci s významným místním zaměstnavatelem firmou Pars nova Střední škola železniční, technická a služeb. Prezentace řemeslným oborů opět vzbudila mimořádný zájem veřejnosti, malí i velcí návštěvníci si vyzkoušeli zrušnost při svařování, obrábění, poznali zákony elekřiny nebo se oddali péči šikovných kadeřnic.

Ředitelka školy řemesel Irena Jonová si pochvaluje spolupráci s regionálními firmami. Foto: -sšžts-

Pátý ročník akce, kterou se organizátoři snaží přispět k popularizaci řemesla, se těšila veliké pozornosti malých i velkých od samého začátku. Stále živo bylo především u stánku budoucích kadeřnic a u stanovišť, kde si zájemci mohli pod odborným dohledem některá řemesla sami vyzkoušet. Mnozí tuto možnost využili a otestovali tak svou manuální zručnost při svařování, vrtání, frézování, soustružení a dalších činnostech. Ty nejmenší zaujala zejména vláčkodráha, sofistikované stavebnice či miniaturní cihličky, ze kterých stavěli domečky.  

Dorazili děti, rodiče i prarodiče

Filip, žák sedmé třídy z nedalekého Zábřehu, přišel s babičkou. Výběr střední školy nechce nechat náhodě. „Chtěl bych na elektrikáře nebo polytechnika. Přišel jsem kvůli tomu, abych se tu něco naučil a dozvěděl o téhle škole,“ vysvětluje. To jedenáctiletý Šimon a o dva roky starší Matěj, které na akci doprovodili rodiče, ještě jasnou představu o svém budoucím směřování nemají: „Vůbec ještě nevíme, co jednou budou kluci dělat, proto jsme sem přišli. Je fajn, že se takové akce konají,“ pochvalovali si rodiče.

O šikovné řemeslníky je obrovská poptávka

V dnešní době je o šikovné řemeslníky nouze. Marně je shánějí zákazníci i zaměstnavatelé. Své o tom ví také Michal Mazánek, personalista firmy Pars nova. „Už několik let se potýkáme s nedostatkem převážně elektrikářů. Ale i absolventi ostatních oborů u nás najdou uplatnění. Instalatéři, obráběči kovů, truhláři, stolaři, mechanici a další,“ vyjmenovává Mazánek a potvrzuje tak pravdivost hesla letošního ročníku „Nauč se řemeslo, porvou se o tebe!“. Spolupráci se školou si ale zástupce jedné z nejvýznamnějších firem působících v oblasti modernizací, oprav a výroby kolejových vozidel v České republice pochvaluje: „Se školou spolupracujeme dlouhodobě, jejich žáci k nám chodí na praxi, nabízíme jim stipendium a po absolvování i zaměstnání.“ Stipendia vyplácí žákům řady učebních a studijních oborů vedle zaměstnavatelů také Olomoucký kraj.

Škola si chválí spolupráci s místními podniky

Akci si nenechal ujít ani oblastní manažer Svazu průmyslu a dopravy Richard Koubek, který ocenil skvělé partnerské vztahy a úzkou spolupráci Střední školy železniční, technické a služeb s místními firmami. „Pro náš typ školy je partnerství s firmami regionu zásadní. Jsem velmi ráda, že nás s jedním z největších zaměstnavatelů v kraji pojí nejen pracovní, ale i kolegiální a přátelské vztahy. Těší mě také, že i díky spolupráci se zaměstnavateli se nám daří naše výchovně vzdělávací práce a společně nastavujeme kvalitní podmínky pro to, aby naši absolventi zůstávali na Šumpersku a vytvářeli naši budoucnost," zdůraznila ředitelka školy Irena Jonová.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
ZdeInzeruj Sumperk
INZERCE
TV Morava